Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 26 de de novembre del 2009 | 15:14
Notícia · Política

Reaccions a l'editorial conjunt: suports i adhesions de la societat catalana

Barcelona · Si bé la caverna mediàtica espanyola és especialista en fer soroll necessari per cridar l'atenció per sobre de qualsevol altra veu, les reaccions en suport a l'editorial conjunt dels diaris també s'ha fet sentir. Tots els partits polítics catalans, a excepció dels espanyolistes Ciutadans i PP, han donat suport a la iniciativa dels diaris catalans.

El PSC ha estat el primer partit en demostrar públicament el seu recolzament a través de les paraules de la Consellera de Justícia, Montserrat Tura, que ha estat entrevistada al programa matinal de TV3 i ha afirmat constatar la totalitat de l'editorial del Diari de Girona, Diari de Sabadell, Diari de Tarragona, Diari de Terrassa, El 9 Nou, El Periódico de Catalunya, La Mañana, La Vanguardia, Regió 7, Segre, El Punt i l'AVUI.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, també ha valorat positivament l'editorial i ha volgut subratllar la necessitat d'un front comú semblant al sector polític català. ICV, a través de les paraules del conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, s'ha felicitat de l'editorial i ha dit que és "un reflex del que pensa avui la societat catalana". Molta més unanimitat: CiU ha fet pública la seva opinió i, en nom de tota la Federació, han felicitat els mitjans que han publicat l'editorial, alhora que hi han donat el seu suport. Des de la Federació s'ha valorat de manera positiva aquesta resposta i han afirmat que la sentència del Tribunal Constitucional "pot representar un moment greu en la història de la nació". Pel que fa al PSOE a Madrid, el president del Govern ha admès "llegir amb interès" l'editorial publicat pels diaris catalans i ha mostrat el seu respecte per la iniciativa.

Entitats i premsa comarcal
La premsa de proximitat catalana també ha mostrat el seu suport a l'editorial compartit pels principals diaris nacionals catalans, tot i admetre estar "molesta" per no haver-hi participat. En un comunicat de premsa, l'Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC) ha subscrit l'editorial i ha volgut posar de relleu el malestar que l'associació mostra per la futura sentència del TC. Tot i això, han lamentat "com a col·lectiu, que, una vegada més, els diaris del país hagin oblidat la Premsa Comarcal a l'hora de pactar la publicació conjunta de l'editorial". "Prop d'un milió de lectors i el lideratge en audiència a 38 de les 41 comarques catalanes mereixen més consideració" ha informat l'associació que, amb tot, ha mostrat "ser al costat del País", una qüestió "que és per damunt de tot".

Altres entitats de la societat civil catalana també han volgut unir-se a la proposta de manera unitària. Òmnium Cultural i la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes ja han fet pública la seva adhesió, una reacció que s'ha encadenat a la creació, per part de la versió digital de La Vanguardia, d'un grup de suport a la xarxa social Facebook que ha comptat, en menys d'una hora, amb més de mil seguidors. Les tres ràdios amb seu a Catalunya -COMRadio, Catalunya Ràdio i Rac1-, i altres mitjans de comunicació com la Xarxa de Televisions Locals o els digitals LaMalla.cat i Naciodigital.cat també s'han adherit a l'article d'opinió.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat