Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 10 de de juny del 2011 | 17:13
Notícia · Política

"El basc resisteix i el català pacta"

Antoni Batista explica que "la solidaritat catalana amb Euskadi ha estat molt alta", mentre que a l'inrevés no, "no perquè siguin insolidaris sinó perquè són molt tancats".

Catalunya és una nació còncava mentre que Euskadi és convexa. Aquesta és la teoria que exposa el periodista Antoni Batista en el seu  assaig, publicat recentment. En una entrevista a l'Ara, Batista profunditza en aquestes diferències i explica la teoria que exposa a l'assaig; mentre que "el basc resisteix, el català pacta".

Entrant més al detall, el periodista diu que "quan no pot guanyar", el català "intenta pactar amb l'adversari, i quan l'intenten colonitzar aspira a integrar els colonitzadors". En canvi, afirma Batista, "el basc es rebota. Com més el pressiones més reacciona", i això és el que ha passat amb l'èxit electoral de Bildu.  En aquest sentit, "és evident" que Espanya ha de canviar d'actitud si vol conservar Euskadi, mentre que el cas català "no preocupa gens" a l'Estat ja que "Catalunya sap administrar les derrotes però no sap administrar les victòries". Sobre la relació entre ambdues nacions, ho té clar: "la solidaritat catalana amb Euskadi ha estat molt alta", mentre que "la d'ells cap aquí no, però no perquè siguin insolidaris, sinó perquè són molt tancats".

Centrant-se en el País Basc, objecte d'estudi de Batista, el periodista afirma que el PNB "li interessa mantenir la porta oberta a l'esquerra abertzale" amb el nou escenari generat per la irrupció de Bildu, una esquerra abertzale que "ha renunciat a la idea de la violència, però no de la resistència". Sobre aquest pas, Batista lamenta que hagi arribat 20 anys tard, amb la pèrdua de moltes vides, i que fins ara no s'hagin adonat que "la violència perjudica l'independentisme", però tot i així destaca la part positiva, i és que "l'opció és segura perquè ho han fet ells sols".

Tal i com havia avançat en una entrevista a Tribuna.cat, Batista assegura que "tècnicament ETA ja s'ha acabat" i que ara "només falta saber com serà la photo finish", tot i que ha negat que l'organització armada hagi estat derrotada: "això és una fal·làcia, perquè si ETA no volgués ser derrotada no ho seria mai".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat