
El catedràtic de dret Constitucional a la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo ha publicat el llibre "La reforma constitucional inviable" en la que veu gairebé impossble ens les circumstàncies actuals tirar endavant una reforma de la
Constitució. Pérez Royo creu també que el problema català només es resoldrà deixant votar.
Així, segons una entrevista concedida a Ferran Casas per l'ARA Pérez Royo afirma que la impossibiltat de reforma no és jurídica sinó política: "Ho és políticament, perquè jurídicament no és tan difícil com sembla. Altres Constitucions d'Europa també demanen majories qualificades. No es reformarà a fons, i això és el que més posa en perill la seva supervivència: la petrificació. La reforma vincula legitimitat d'origen i d'exercici, i si no es canvia, si no es renova, es dilueix. Estem en una situació de bloqueig com la que es va produir el 1931 amb la Constitució de 1876, i llavors el model es va ensorrar".
Per Pérez Royo "El tema català és el més visible i urgent, però no és el més important. El principal problema és que el sistema actual no permet que la societat s'expressi, no respon a la complexitat política del país. Caldria canviar el sistema a fons i després abordar el tema català i l'estructura territorial. Fins ara això es resolia amb la Constitució i l'Estatut, i amb la sentència del TC el binomi desapareix. Els catalans ja no l'accepten. Els textos hi són però ja no tenen vigència per a una gran majoria. No sabem com se surt d'aquí però segurament caldria una nova Constitució que definís l'estructura de l'Estat".
Pel que fa a Catalunya opina que "el tema de Catalunya ara no té altra solució per a mi que votar, perquè una majoria dels catalans ja no es fan seva la Constitució. No hi ha solució jurídica, i per algun lloc cal sortir, tot i que ara no sabem per on. Al vell Estatut no hi podem tornar i no podem fer-ne un altre. L'únic seria pactar un model territorial entre tots i incorporar-lo a la Constitució".
El catedràtic creu també que "El que vol el PP del consens com a punt de partida és negar la reforma. Ara ho veig encara molt poc madur, sincerament. Jo crec que es mantindrà l'actual deteriorament i l'independentisme és una expressió d'això". I a totes aquestes dificultats hi afegeix que "No sé quin pot ser el projecte suggestiu de vida en comú sent conscients que no és gens clar que Euskadi i Catalunya hi vulguin participar".