Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 5 de de desembre del 2011 | 18:17
Notícia · Política

ERC veu "impossible" pactar amb CiU un pressupost on s'hi pugui afegir el PP

Simó crida a Mas a iniciar un "diàleg nacional" per traçar "un full de ruta clar de transició nacional" i retreu que hagi encarregat un informe a la Fundació CatDem.

ACN · La portaveu republicana, Anna Simó, ha dit que veu "impossible" que CiU i el Govern puguin acabar pactant els pressupostos per l'any 2012 amb ERC i el PP a la vegada. Davant la negociació dels comptes, Simó ha explicat que Esquerra s'ofereix i estén la mà a CiU, però ha volgut deixar en mans del Govern "triar" quin serà el seu soci per aprovar els pressupostos, i ha recordat que és el president, Artur Mas, qui ha de fer el pas. Amb tot, ha descartat la possibilitat que un mateix pressupost pugui comptar amb el vistiplau, "per actiu o per passiu", d'ERC i PP a la vegada. "És impossible. És com ajuntar oli i vinagre", ha dit.

Disposició absoluta però amb les condicions ben clares. Així s'ha presentat aquest dilluns al matí Anna Simó després de la reunió de l'Executiva ampliada que ha celebrat Esquerra per fer una primera aproximació al que serà la negociació dels pressupostos entre els grups parlamentaris. Les condicions que ha explicat, però, no tenen res nou respecte de les que ja ha vingut anunciant el partit republicà. Increment d'impostos, calendari de recuperació d'inversió en Salut i Ensenyament, i "que no paguin sempre els de sempre" són els eixos clau que ha anat desgranant darrerament ERC.

Simó ha volgut insistir que el seu partit té la mà estesa al govern per poder tirar endavant uns pressupostos "sense retallades lineals". En aquest sentit, la republicana ha volgut matisar que ERC "no demana al Govern pactar, sinó que s'ofereix". És per això que també ha volgut detallar que per ella, les condicions que Esquerra planteja poden ser assumides per un partit "més de centre" com CiU. Però té clar que si els comptes tenen el suport o l'abstenció dels republicans, serà "molt difícil" que també obtinguin alguna mena de vistiplau per part del PP, partit que va facilitar l'aprovació dels passats pressupostos.

D'altra banda, la portaveu parlamentària d'ERC ha criticat que Artur Mas hagi encarregat a la Fundació CatDem, de l'entorn de CDC, un informe per "definir ara, un any després d'estar al Govern, el full de ruta de la transició nacional a partir del concert econòmic". Per Simó, això suposa un tancament de plantejaments del president "amb la seva gent". En aquest sentit, ERC creu que si volia encarregar un estudi a la fundació del seu partit "ho hauria d'haver fet abans de les eleccions de 2010" i no ara, quan creu que ja hauria d'estar en una fase més desenvolupada.

És per això que Simó ha recomanat a Mas que miri que s'ha fet a Escòcia i engegui un "diàleg nacional" amb agents socials, partits, entitats i societat civil. "És Mas qui ha de liderar-ho, i li demanem que ho faci, i també que tingui en compte el Parlament amb tot el que tingui a veure amb el concert econòmic, perquè hi ha un procés engegat", ha sentenciat Anna Simó.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat