Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 25 de de novembre del 2010 | 15:48
Notícia · Societat civil

Monolingüisme alarmant a totes les televisions privades de l'Estat

Barcelona · Negació absoluta de la realitat lingüística catalana al 100% de les televisions privades estatals. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi elaborat per la Plataforma per la Llengua en col·laboració amb la Fundació ESCACC i el Centre d'Estudis de Temes Contemporanis (CETC), en el qual es fa palesa la presència d'un monolingüisme imperant als canals televisió privats de l'Estat espanyol.

La Plataforma ha fet una anàlisi comparativa del cas de la llengua catalana a les televisions privades d'àmbit estatal -Tele 5, Antena 3, Cuatro i La Sexta-, i ha comparat el cas espanyol amb d'altres estats europeus. Les conclusions de l'estudi comparatiu deixen al descobert el greuge discriminatori de l'Estat vers els drets lingüístics dels catalans: no hi ha cap televisió privada espanyola d'àmbit estatal que faciliti l'accés dels consumidors catalanoparlants a la programació en la seva llengua pròpia, sinó que hi ha una negació absoluta d'aquesta realitat lingüística del mercat català.

Per si no fos prou, l'estudi certifica el caire extraordinari i poc habitual de les pràctiques lingüístiques de les televisions privades espanyoles dins el marc europeu: no hi ha cap llengua oficial de 9 milions o menys de parlants (excepte els casos de menys de 150.000 parlants) a la Unió Europea que no sigui la llengua d'un o més canals privats d'àmbit estatal o més importants del país, l'única excepció és el català. La presència de la llengua pròpia, a més, representa per a aquestes televisions una anomalia en el desenvolupament dels seus programes, segons aquest estudi.

La Plataforma ha assenyalat que la llengua pròpia apareix en episodis aïllats i minoritaris en les televisions privades cosa per la qual l'entitat ha conclòs que una de les raons principals d'aquesta desigualtat és la manca d'una normativa estatal que garanteixi la presència de les llengües oficials a l'estat espanyol diferents del castellà a l'àmbit de les televisions privades espanyoles.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat