Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 26 de de novembre del 2008 | 17:53
Notícia · Societat civil

Mobilitzacions d'estudiants arreu dels Països Catalans

Barcelona · Avui s'han suspès les classes a la Facultat de Comunicació de la UAB i s'ha iniciat una tancada. A València mig centenar d'estudiants han ocupat durant tot el matí el rectorat de la UV (Universitat de València). Aquestes manifestacions se sumen a la vaga i marxes del passat 20 de novembre en contra del procés de Bolonya o l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES). Avui per avui, hi ha tancades les facultats de Lletres i Comunicació de la UAB, Sociologia i Història de la UB, així com l'edifici històric de Plaça Universitat i psicologia del campus Mundet. De cara a la setmana vinent, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ja ha comunicat que preveu tancades a les facultats de Biologia o Física de la UB, i les de Polítiques i Educació de la UAB. Segueixen reivindicant l'obertura d'un procés participatiu de decisió davant el nou sistema d'estudis i referèndums vinculants al respecte. Els rectors s'hi neguen en rodó.

 

Les tancades de "durada indefinida" segons els portaveus dels estudiants i les mobilitzacions s'estenen com una taca d'oli pels Països Catalans i coincideixen amb multitudinàries manifestacions a Itàlia, país on els mitjans ja parlen de l'Onada. Tot i que a Itàlia coincideix amb la reivindicació de la derogació del polèmic decret 133 que retalla taxativament els pressupostos d'educació, també el debat a l'entorn del Pla Bolonya està movent assemblees i facultats. Els estudiants insisteixen en que el nou pla vincula els continguts curriculars amb les necessitats empresarials i no amb el coneixement o la sapiència, per tant, estudis menys sol·licitats o menys competitius a nivell europeu podrien desaparèixer. Per exemple: les assignatures d'història de Catalunya ja no s'imparteixen a la Universitat de València.

També la llengua catalana passaria en un segon terme darrere una voluntat de potenciar l'anglès o d'altres llengües no minoritzades. A més, el sistema Bolonya demana a l'estudiant dedicació complerta, cosa que dificulta molt compaginar els estudis amb el món laboral, realitat avui dia de moltíssims universitaris. Aquesta situació s'hauria de compensar amb una important bossa de beques que actualment no existeix ni es contempla.

Dilluns, els rectors de les vuit universitat públiques del Principat van tornar a reafirmar-se a favor de l'EEES, com una contribució profunda a la millora de les universitats, i van explicar que es podrà dialogar quan es desocupin les facultats.

El rector de la UAB -universitat on des de fa més temps hi ha tancades- Lluís Ferrer, va enviar ahir una carta oberta a tots els estudiants per aclarir "alguns aspectes d'aquest procés", repetir la seva convicció que la creació d'un Espai Europeu d'Ensenyament Superior és un oportunitat "que no es pot perdre" i reconèixer que hi ha alguns temes que "demanen actuacions urgents i potser rectificacions".

Els estudiants mobilitzats arreu també reclamen el tancament dels expedients de 31 estudiants de la UAB, oberts precisament arran d'una mobilització en contra del Procés de Bolonya el mes de març passat. Un acte en que, per primera vegada a la història, els Mossos d'Esquadra van carregar dins del campus universitari de Bellaterra arran de la denuncia del rector, Lluís Ferrer.

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat