Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 13 de de juliol del 2016 | 14:21
Notícia · Societat civil

ANC, CdelaD, CCN i Sàpiens, amb la col.laboració de l'Ateneu Barcelonès, celebraran els 130 anys del famós Miting del Novetats

El  proper dilluns 25 de juliol, a dos quarts de vuit del vespre, diverses entitats sobiranistes celebraran un acte conjunt per recordar i commemorar el 130è aniversari del primer discurs netament independentista que es va fer en un gran acte públic.

Va ser el 25 de juliol de 1886 al Teatre Novetats del Passeig de Gràcia on, en un multitudinari acte proteccionista, per protestar pel tractat lliurescanvista (signat per l'Estat amb la Gran Bretanya) que causà un greu perjudici a la indústria catalana, un metge barceloní va llegir una carta tramesa al míting per Josep Narcís Roca i Ferreras, conegut columnista i farmacèutic generalment reconegut com a primer teòric de l'independentisme català. Discurs que va causar un autèntic furor.

 

Durant el curs de l'acte, aquest discurs de Roca i Ferreras –que s'ha conservat sencer- el llegirà l'actor Sergi Mateu. A més hi haurà breus parlaments de Jordi Sànchez, president de l'ANC, Albert Pont, President del CCN, i Toni Strubell, membre de la Comissió de la Dignitat. L'acte el presentarà Patrícia Gabancho, vice-presidenta de l'Ateneu Barcelonès.

 

L'acte, que durà el nom de "Aquí va néixer tot", pretén fer un paral.lelisme clar entre el missatge que l'any 1886 va llançar Roca i Ferreras amb el que avui és massivament assumit dins la societat catalana:  no hi ha més opcions per assegurar la prosperitat i l'autogovern del poble de Catalunya que la via independentista.

Els organitzadors de l'acte han considerat especialment interessant tancar aquest curs, abans de les vacances d'estiu, amb un acte polític que recorda diversos elements d'interès.

Primer, que en haver optat clarament per la independència avui, la societat catalana no ha inventat cap via "nova", o excèntrica, com alguns voldrien qualificar-ho, sinó una que empalma amb una reivindicació política històrica que Roca va formular en forma política, però que en el fons obeïa a una vella aspiració dels catalans com ell mateix insistia.

En segon lloc demostra que, quan s'uneix, la societat catalana és invencible i legitimada ja que el gran acte del Novetats, tot i patir un intens seguiment de la GC i l'armada espanyola, va ser un clam transversal de la societat civil catalana a favor dels interessos del país. I en tercer lloc, el discurs de Roca i Ferreras al Novetats també és una poderosa prova que el moviment sobiranista tenia i té un fort component transversal, essent Roca un home molt clarament posicionat a l'esquerra del seu temps. En certa manera, l'acte també farà d'homenatge a aquest farmacèutic i prolífic articulista de La PublicidadLa RenaixençaEl Diluvio, primer teòric que s'adonà que el federalisme no tenia cap futur en el Regne d'Espanya.

Per tot això, creiem que aquest històric discurs s'ha de recordar avui per impulsar la  societat catalana encara més a prop de la seva històrica fita: la consecució d'una República Catalana independent.

 

Assemblea Nacional Catalana, Centre Català de Negocis, Comissió de la Dignitat, Revista Sàpiens

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat