Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 4 de de març del 2016 | 11:37
Notícia · Societat civil

La Comissió de la Dignitat reivindica els represaliats de la Caixa

En un emotiu i concorregut acte celebrat al Restaurant Núria de Barcelona (seu de l'antic diari La Rambla de Josep Sunyol), la Comissió de la Dignitat ha lliurat  els Premis Dignitat 2015.Entre els homenatjats d'avui hi ha hagut familiars de Lluís Serrahima i Josep Boix, dirigents de la Caixa represaliats per la dictadura franquista.

La Comissió, a través del seu portaveu Josep Cruanyes, ha revelat la seva negociació amb la Caixa en el sentit d'aconseguir la plena rehabilitació de les seves figures, massa temps oblidades. Concretament Josep Boix va ser fulminantment destituït per la Caixa després de l'entrada dels franquistes a Barcelona sense que, fins avui, no hagi rebut cap acció rehabilitadora ni cap reconeixement. Boix va patit un consell de guerra que el va condemnar a dotze anys de presó, la suspensió del seu càrrec i la pèrdua de la càtedra de Dret Mercantil de la Universitat de Barcelona. 68 treballadors més van ser depurats a la Caixa i 62 més sancionats. Josep Cruanyes va anunciar durant l'acte que el director de la Fundacio La Caixa s'acabava de posar en contacte am la Comissió per anunciar que es comprometia a reeditar la biografia de Boix que havia escit Alfred Pérez Bastardas, un llibre que fins ara la Caixa s'havia abstingut de promoure en contrast amb les d'altres directors biografiats de la Caixa. 

Els premis han anat enguany a a l'Associació Memòria i Història de Manresa, l'Associació de Víctimes de la Repressió Franquista de Tarragona, el Col.lectiu Republicà del Baix Llobregat per la seva lluita per la recuperació de la memòria històrica i els valors republicans i democràtics. L'acte també ha comptat amb la presència de Cathal Brugha, nét de Terence MacSwiney, l'alcalde de Cork (Irlanda) mort el 1920 en vaga de fam per defensar els drets dels irlandesos.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat