Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 10 de de març del 2016 | 13:02
Notícia · Unió europea

Terricabras defensa que la UE no s'ha d'agenollar davant de Turquia

Josep-Maria Terricabras ha defensat avui en el ple del Parlament Europeu que la UE no s'ha d'agenollar davant de Turquia, un estat que ha definit d'"autoritari": "Hem de seguir assumint les nostres obligacions polítiques i morals. Socórrer els refugiats no ha de significar agenollar-se davant d'un

Estat autoritari que no compleix drets humans elementals".

Terricabras ha fet esment al principi d'acord entre la UE i Turquia per la crisi dels refugiats i ha advertit que els estats membres han de complir les seves "obligacions polítiques i morals". "Els Estats membres de la UE són els responsables de socórrer els refugiats. Això significa que, encara que es faci un encàrrec a Turquia, nosaltres seguim tenint l'obligació de vigilar-lo, controlar-lo i donar-li garanties. I tenim l'obligació de trobar altres solucions per als milers d'afganesos, libis, etc., que no queden coberts per l'acord siri amb Turquia".

 

Terricabras ha afegit que l'ajut que es pugui aportar a Turquia és "humanitari i de conveniència". "No el podem pagar amb facilitats polítiques per a l'entrada de Turquia a la UE, que és una entrada amb uns mecanismes i estàndards propis i exigents de respecte als drets humans".  El diputat diu que Turquia està fent "xantatge" a la UE, que intenta "externalitzar" la gestió de la crisi dels refugiats a un país fora del club europeu que no compleix amb els drets humans. "No és un soci fiable perquè està en guerra amb els kurds i no respecta la llibertat de premsa", diu Terricabras, que fa dues setmanes va estar en una delegació d'eurodiputats al Kurdistan turc, "que està en una situació literalment espantosa".

"Tenim obligacions amb els refugiats, i ho recullen tots els tractats internacionals. Diem que les volem complir però no ho acabem de fer", lamenta Terricabras, que considera que la crisi dels refugiats està "passant factura" a la UE i posant en qüestió els seus valors fonamentals. "La gent està molt inquieta i es pregunta quin escàndol és aquest, que la UE, rica, no sàpiga com organitzar-se!", ha indicat. Terricabras assegura que Europa pot acollir perfectament els refugiats que demanen asil, perquè hi ha "500 milions de persones a la UE" i el nombre de ciutadans en necessitat de protecció internacional no arribaria ni a l'1% de la població. "Això no pot ni espantar ni fer mal a ningú", ha advertit, reclamant una política "coordinada, amb compromís moral, polític i econòmic" per acollir els refugiats.

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat