Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 2 de d'abril del 2012 | 16:58
Opinió · Comunicació
Carmel Mòdol
Diputat del Grup Parlamentari d'Esquerra.

Majèstic 2 a la Corpo

Com si es tractés d'una mala seqüela d'una pel·lícula ja vista, CiU ha tornat a triar el PP a l'hora de pactar el futur d'una estructura de país com és la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. La CCMA incorpora ─com és conegut─ TV3 i Catalunya Ràdio, dos de les principals eines de promoció de la llengua, la cultura i l'imaginari nacional.

Carmel Mòdol.

El pacte també afecta el Consell de l'Audiovisual de Catalunya.

El pacte entre CiU i PP desmantella tota l'arquitectura audiovisual amb la qual Catalunya s'havia dotat durant els darrers anys, arquitectura que ha permès que les emissores de la CCMA hagin recuperat el lideratge en unes condicions de competència molt difícils i hagin excel·lit en la prestació d'un servei públic de comunicació modern, molt valorat per la gent del nostre país. Un servei que, per la seva pluralitat, qualitat, proximitat i professionalitat és una rara avis en el panorama de la comunicació audiovisual que es practica a l'estat.

CiU va pactar i va votar afirmativament totes les lleis de l'audiovisual quan ocupava els escons de l'oposició durant els governs d'entesa. El PP, en canvi, hi va manifestar el seu rebuig frontal. Aquest PP que, cal recordar-ho, és contrari a l'espai comunicacional en la nostra llengua, ha liquidat TV3 al País Valencià, actua contra el català en tots els territoris i tots els àmbits de la nació i que té com a model informatiu el què perpetren Canal 9 o Tele Madrid. Convindreu que el fet que ara es posin d'acord no és cap bon presagi pel futur de la CCMA, ni pel servei que presta al nostre poble. Amb més raó si tenim en compte que CiU ha disposat d'alternativa per no quedar lligada al PP ni a les seves exigències. Ha triat el PP, però.
El projecte de llei preveia rebaixar de 10 a 5 els Consellers. Però miraculosament va pujar fins a 6 per encabir-hi el PP"

L'excusa per justificar un pacte injustificable ha estat l'austeritat i amb aquesta premissa CiU redueix molt significativament l'aportació de la Generalitat al manteniment de la CCMA al mateix temps que aproven limitacions per accedir al finançament privat per la via de l'explotació comercial certificant la desaparició de la publicitat de Catalunya Ràdio. Resultat, les nostres TV3 i CR escanyades econòmicament, tant empetitides i empobrides que les deixen sense capacitat de competir i de mantenir els estàndards de qualitat que fins ara han acreditat. Això al mateix temps que un grup de comunicació amic és recompensat amb prop de 2 milions d'euros atorgats discrecionalment.

La divisa de l'austeritat tampoc no s'ha tingut en compte en la contrareforma del CAC. El projecte de llei preveia rebaixar de 10 a 5 els Consellers. Però, amb una maniobra que violentava el tràmit parlamentari, miraculosament el nombre va pujar fins a 6 per encabir-hi el PP posant en qüestió les funcions i la independència d'un organisme que és l'autoritat audiovisual al nostre país. Tot això per potinejar a conveniència els mitjans de comunicació públics i, en la meva opinió, per separar de les àrees de direcció els professionals que han estat els artífexs del miracle que han representat fins avui TV3 i CR.

La pregunta que jo em faig també us la podeu fer vosaltres, ¿a qui beneficia tot aquest despropòsit, tota aquesta claudicació? Quan el timoner anuncia que la nau posa rumb cap a Ítaca, no sembla la millor de les solucions embarcar una tripulació ensinistrada i obsessionada en obrir vies d'aigua al casc. El camí llavors no es fa llarg, sinó impossible.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carmel Mòdol
Carmel Mòdol
Diputat del Grup Parlamentari d'Esquerra.
Indica publicitat