Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 21 de de novembre del 2013 | 18:15
Opinió
Josep Pinyol i Balasch
Historiador i empresari

Desobediència civil

"Algú creu que no som capaços de paralitzar una setmana l'economia catalana si som capaços de mobilitzar dos milions de persones?" Aquesta afirmació d'Oriol Junqueras a Brussel·les no era una amenaça sinó la constatació d'una lògica inevitable. Quan una demanda tan democràtica com una consulta d'autodeterminació aplega al carrer milions de persones i és menystinguda i ignorada pel govern espanyol és inexorable que les manifestacions d'ahir es converteixin demà en una formidable desobediència civil.

La prepotent intransigència de l'Imperi Britànic davant a les demandes d'autogovern va forçar Gandhi a impulsar resistència no-violenta del poble hindú. Les constitucions i lleis de segregació racial dels Estats del sud dels Estats Units van impulsar Martin Luther King a la insubmissió pacífica. Cada vegada que el Sr. Rajoy repeteix que no vol dialogar sobre la sobirania espanyola, mentre nega la catalana ens aboca a la resistència pacífica. La força d'aquesta rau en el seu impacte en els sentiments morals dels agressors, no en la seva capacitat de coerció.

Per aquesta raó no es pot usar la insubmissió no-violenta com amenaça. Els perjudicis que la resposta del poble català pot causar en l'economia espanyola no farà canviar la manera de fer ni de pensar dels inversors internacionals. Les manifestacions i els boicots del moviment de drets civils dels negres dels Estats Units tenien buscaven commoure l'opinió pública nord-americana i ho van aconseguir. El nostre objectiu ha de ser solidaritzar els ciutadans europeus amb la nostra causa, perquè ells arrossegaran els seus dirigents polítics. Per aquesta raó ens hem d'inspirar en les llargues cues de treballadors anant a treballar caminant a la vaga dels tramvies de 1951, en plena dictadura franquista. El moviment d'insubmissió al servei militar és una altra història de desobediència pacífica, amb una enorme dimensió entre els joves catalans.

Quan l'Estat espanyol refusi totes les iniciatives polítiques del Parlament de Catalunya la desobediència civil del poble català ha de mostrar a Europa que és l'única resposta digna que tenim per combatre l'arbitrarietat de l'Estat espanyol. Un Estat que de manera unilateral ha modificat l'Estatut d'Autonomia aprovat pel poble català en referèndum, vulnerant la garantia de l'article 152.2 de la Constitució espanyola. Un Estat que, a més d'ignorar el clam de milions de persones al carrer, fet que no passaria en cap altra nació europea, nega la nostra existència com a subjecte polític, que amenaça la nostra identitat i la nostra llengua, impedint una immersió lingüística que no ha provocat cap conflicte en trenta anys, que agreuja la crisi econòmica a Catalunya a causa de la descapitalització permanent del dèficit fiscal. Davant de l'opressió el poble català té el deure ètic de reivindicar la celebració d'un referèndum d'autodeterminació amb totes les accions pacífiques al seu abast.
Hem de dotar-nos d'un esperit de resistència i d'organització de llarga durada, com el que van demostrar Gandhi, King o Mandela"
La resistència pacífica ha de canalitzar la indignació popular escollint el camí més convenient. Unes campanyes seran legals; d'altres hauran de desobeir lleis injustes. Un exemple de boicot legal: el govern d'Espanya acaba d'aprovar una modificació de les tarifes elèctriques clarament abusiva, en benefici exclusiu de les empreses que tenen en els seus consells d'Administració antics Presidents del Govern espanyol. Ja pagàvem el quilowatt al preu més alt d'Europa. Ara, a més, la nova normativa discrimina l'electricitat generada amb energies renovables. L'empresa Endesa té un monopoli elèctric de facto a Catalunya i una llarga tradició d'hostilitat a la nostra identitat nacional.

Ha estat dirigida per l'exgovernador civil franquista de Barcelona, Martin Villa, ha tingut un president com el Sr. Pizarro que invocava la Constitució espanyola per oposar-se a l'OPA de Gas Natural perquè era catalana, i actualment paga 200.000 euros anuals a l'expresident Sr. José Maria Aznar . Gas Natural té a l'expresident Felipe Gonzàlez com a conseller en condicions similars. Una majoria de catalans tenim raons suficients per no tenir tractes amb aquestes companyies. Un boicot ben organitzat a Endesa podria aconseguir que un milió de llars catalanes i empreses es donessin de baixa d'aquesta empresa de l'oligarquia espanyola i contractessin amb petites comercialitzadores d'energia que no s'oposen al dret a decidir. Seria un entrenament col·lectiu i permetria organitzar-nos per seguir amb altres accions més agosarades. Arribaríem a un punt en que estaríem preparats per la desobediència de lleis injustes a gran escala. De manera molt especial podriem encarar l'organització d'un nou tancament de caixes massiu contra l'espoli fiscal.

Aquesta perspectiva ens evidencia que la resistència no-violenta no s'improvisa i que no podem pensar en resolucions ràpides d'una setmana. Hem de tenir presents els llargs anys d'escrits i lluita pacífica de Gandhi fins aconseguir la independència de l'Índia o la del moviment de drets civils liderat per Martin Luther King fins que es van derogar les lleis de segregació racial. Hem de dotar-nos d'un esperit de resistència i d'organització de llarga durada, com el que van demostrar Gandhi, King, Mandela o els joves catalans que van ser insubmisos al servei militar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Josep Pinyol i Balasch
Josep Pinyol i Balasch
Historiador i empresari
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Opinió · Política catalana
Preparem la resistència gandhiana
Opinió · Política catalana
Constituents? Referèndum? Desobediència institucional !!!
Opinió · Política catalana
Proclamació d'Independència, Referèndum i Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Proclamació d'Independència, Referèndum i Mandat democràtic
Opinió · Política catalana
Junts pel Sí: acomplir el mandat democràtic
Opinió · Política catalana
La trampa del referèndum
Indica publicitat