Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 10 de de novembre del 2014 | 17:42
Opinió
Marta Rovira
Sociòloga

No tots eren militants. Crònica d'una jornada a peu d'urna

El dia ha començat ben aviat. A les vuit del matí hi havia molta gent esperant que s'obrissin les portes de l'institut. Els membres de les meses anaven apareixent enmig d'una multitud de candidats a suplent.

El dia ha començat ben aviat. A les vuit del matí hi havia molta gent esperant que s'obrissin les portes de l'institut. Els membres de les meses anaven apareixent enmig d'una multitud de candidats a suplent. Es veia clar que si algun voluntari arribava tard corria el perill de ser desposseït per algun d'aquests voluntaris extres del seu lloc a la mesa. Els coordinadors de centre i de meses organitzaven les tasques i els procediments sense deixar res a l'atzar. Els nervis anaven per dins i tothom actuava segons les regles com si es tractés d'una convocatòria d'eleccions qualsevol. Durant les primeres hores s'han format llargues cues, molt llargues, per votar.

Si aquesta és una consulta simbòlica, els milers de votants i voluntaris que s'han mobilitzat donaven a entendre que es tractava d'una consulta tan simbòlica que els seus efectes serien molt poderosos. No pas perquè fossin militants entrenats que acudien a votar seguint una consigna. Ben al contrari. Votants que anaven despitats i havien d'estudiar-se la papereta de vot per saber què volien votar. Votants que s'havien deixat la documentació perquè no s'havien estudiat bé les instruccions publicades per la Generalitat al portal participa.cat.
Més de 2 milions en un procés participatiu sotmès a una criminalització constant per part del govern de l'Estat és un èxit rotund"
Persones grans que mai fins ara no s'havien plantejat la possibilitat remota que Catalunya pogués decidir sobre la independència, votaven emocionats. Noies i noies de poc més de 16 anys que votaven per primera vegada, acompanyats dels seus pares que els feien un foto amb un posat d'orgull. Moltes fotografies. També de les mares i dels pares amb els seus fills menuts. D'altres anaven acompanyats pels gossos. Algunes, poques, persones de nacionalitat estrangera, que votaven amb molt d'entusiasme. I d'altres, per sort pocs, que marxaven mig enfadats perquè l'adreça del seu DNI els ha impedit votar al poble on viuen actualment. La nota més simpàtica i festiva la posaven aquells que portaven menjar i begudes als voluntaris.

La jornada ha transcorregut amb una tranquil·litat absoluta, amb alguna anècdota escassa. Com ara el moment en què votaven els famosos. A la nostra mesa la figura més notòria ha estat Santiago Niño Becerra. Per damunt de tot, ha estat una jornada marcada per una àmplia participació. Pot semblar paradoxal, però fa molta il·lusió comptar els vots del No i el vots del Sí/No, perquè donen compte d'una votació plural. Cal pensar que en una consulta oficial n'hi hauria més.

Però el fet que n'hi hagi dóna compte d'una voluntat de participació contra la qual s'estavella la campanya anti-consulta dels partits espanyolistes. La consulta ha tingut un ampli suport social, que no correspon només als partidaris de la independència. Uns partidaris que tampoc no conformen, com deia, un exèrcit de militants, sinó que són una representació de perfils socials molt diversos d'una societat catalana que es pren molt seriosament tot aquest procés.

El procés ha arribat a un moment clau, a un clímax a partir del qual les coses es poden precipitar molt. Això dependrà en part de la capacitat de Madrid per digerir l'evolució de les coses i de fer-hi front amb una estratègia més intel·ligent que la que ha dut a terme fins ara. Una negativa continuada des de Madrid probablement encara accelerarà més el procés i cohesionarà el suport al voltant d'una decisió unilateral per part de Catalunya.
El dia que feia 25 anys de la caiguada del mur de Berlin, s'ha demostrat que molts petits gestos poden generar un gran canvi"
De l'altra banda, el govern i els partits catalans han demostrat que tenen una agenda pròpia, no excempta de tensions, però adaptable i flexible segons els matisos que requereix cada moment, però al capdavall una agenda pròpia. I aquest és ja un primer acte d'independència de la política catalana.

Al final de la jornada, la consulta del 9N només es pot valorar en termes d'èxit. Més de 2 milions de persones en un procés participatiu que ha estat sotmès a un procés de criminalització constant per part del govern de l'Estat és un èxit rotund. Un èxit que forma part de la primera plana de les notícies internacionals, per tant, forma part dels temes de l'agenda internacional. Espanya també està perdent credibilitat en aquest terreny. El seu relat sobre la consulta difícilment tindrà un efecte més enllà d'un gest simbòlic d'enrocament que només accentua la seva pèrdua de legitimitat davant dels catalans i de tot el món.

Malgrat l'èxit, al vespre els carrers eren buits, com cada diumenge. Al moment en què la Vicepresidenta Joan Ortega anunciava els resultats, passades les 12 de la nit, molts dels que han anat a votat ja devien dormir perquè l'endemà havien de matinar per anar a treballar. I els altres deuen haver celebrat les xifres via twitter o facebook. L'endemà s'hauran llevat amb més son, però iguament hauran anat a treballar o a buscar feina. Com qualsevol altre dia, que això és Catalunya. En aquest país els somnis no desvetllen gaire. Però la capacitat logística pot aconseguir coses increïbles. En tot cas, el dia que feia 25 anys de la caiguada del mur de Berlin, s'ha demostrat un cop més que molts petits gestos poden generar un gran canvi.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marta Rovira
Marta Rovira
Sociòloga
Opinió · Política
El poder d'un vot
Opinió ·
Una revolució inesperada
Opinió · Política
Un procés que s'inventa a cada pas
Opinió ·
Com evitar l'efecte dels 'trolls'
Opinió ·
Fer cua per demanar un somni
Opinió · Seguretat
Consulta autoexecutable
Opinió ·
Cal mirar lluny
Indica publicitat