Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 31 de de gener del 2013 | 17:57
Opinió
Vicenç Villatoro
Periodista i escriptor

Partit sobirà, nació sobirana

"Aquest nou partit, el PSC, es constituia com a partit sobirà, autònom respecte al PSOE, però amb un protocol d'unitat que estyablia la seva participació en els òrgans federals (...) El PSC, per tant, és un partit sobirà federat al PSOE, i això el fa singular en el socialisme espanyol ja que, tot i participar en els seus ògans federals, te personalitat jurídica pròpia i manté una total autonomia d'acció en el marc de la política catalana". Aquesta llarga cita és de la pàgina oficial del PSC.

En la pàgina oficial del partit, el PSC s'afirma i es proclama un partit sobirà i amb personalitat jurídica pròpia. Quin sentit pot tenir que ho sigui i se'n proclami? Per què el PSC és això i no ho és la Federació Socalista madrilenya?

Només hi ha dues respostes, que són la mateixa. Només té sentit proclamar-se partit sobirà si ets el partit que actua en una realitat sobirana. Només té sentit un PSC sobirà des de la convicció de l'existència d'una Catalunya sobirana. Si no, és absurd. I a més, el PSC i el socialisme espanyol ens estan dient a través de la seva organització interna quina és la seva proposta per a l'organització de l'Estat: un PSC sobirà en un PSOE federal correspon a la idea d'una Catalunya sobirana dins d'una Espanya federal.
És radicalment absurd és que el PSC defensi per a ell mateix com a partit allò que no vol ni accepta per a Catalunya"
Si no, de què? De què voler ser i ser un partit sobirà i amb una personalitat jurídica pròpia? Llavors, si el PSC es procama un partit sobirà i té personalitat jurídca pròpia, com pot votar en contra de que Catalunya es proclami sobirana i reclami la seva personalitat política i juríodica pròpia? Com pot demanar expressament que es retirin aquestes dues paraules per poder votar la declaració del Parlament?

Si Catalunya no és sobirana, no cal que el PSC sigui sobirà. Si Catalunya no és subjecte poític i jurídic, no té cap ni peus que ho sigui el PSC. El que és radicalment absurd és que el PSC reclami i defensi per a ell mateix com a partit allò (sobirania i peronalitat jurídica pròpia) que no vol ni accepta per a Catalunya com a nació.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Vicenç Villatoro
Vicenç Villatoro
Periodista i escriptor
Opinió ·
Ni decebre ni malbaratar
Opinió ·
Concentrar el vot independentista
Opinió · País Valencià
Les claus del 'sorpasso'
Opinió ·
Estratègies
Opinió ·
Trencar l'espai
Opinió ·
Tertúlies d'importació
Opinió ·
La cacera
Indica publicitat