Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 23 de de setembre del 2015 | 12:58
Opinió · Política
Josep Pinyol i Balasch
Historiador i empresari

Jo acuso Botín, Fainé, González, Oliu, Ron, Goirigolzarri

M'indigno com Émile Zola  i acuso als presidents dels sis principals bancs espanyol per amenaçar els ciutadans de Catalunya si voten les candidatures "Junts pel Si" i la CUP. Ho han fet  mitjançant el que pretenciosament anomenen "Declaració Institucional"

Barcelona · de l'"Asociación Española de Banca" i la "Confederación Española de Cajas de Ahorro"com si fossin institucions públiques, tot i ser uns simples "lobbys" privats.

Acuso el Sr. Isidre Fainé de Caixabank, la Sra. Ana Patricia Botín del Banc de Santander, el Sr. Francisco González del BBVA, el Sr. Ignacio Goirigolzarri de Bankia, el Sr. Josep Oliu de Banc Sabadell i el Sr. Ángel Ron de Banco Popular perquè el comunicat de l'AEB i la CECA sobre les eleccions del 27 de setembre no és una opinió sinó una amenaça. Els acuso perquè l'exclusió de Catalunya de l'euro i de la Unió Europea només es produirà si el Regne d'Espanya s'oposa frontalment a la voluntat dels catalans expressada a les urnes. Els acuso perquè ens adverteixen que, encara que hi hagi una majoria per la independència, l'oligarquia espanyola no es comportarà de manera democràtica com va fer el Regne Unit davant d'Escòcia i no farà una separació de mutu acord com la de Txèquia i Eslovàquia.

Proposo als ciutadans de Catalunya que facin arribar als defensors del client de les sis entitats que han fet el comunicat de l'AEB i la CECA la seva protesta contra parcialitat política d'unes entitats financeres que haurien de respectar la voluntat dels seus clients i demanant una rectificació"

Acuso el Sr. Isidre Fainé, la Sra. Ana Patricia Botín, el Sr. Francisco González, el Sr. Ignacio Goirigolzarri, el Sr. Josep Oliu i el Sr. Ángel Ron de no entendre que el Regne d'Espanya no té dret a retenir Catalunya contra la voluntat dels catalans. Retenir-los sense el seu consentiment és una violació de la mateixa manera que ho són unes relacions sexuals no consentides. l sufragi universal implica una persona, un vot, i que en unes eleccions el vot d'una netejadora val el mateix que el d'un multimilionari. Els acuso de no voler entendre que les constitucions han de seguir l'evolució de la voluntat dels electors i no pas al revés. Els acuso de no admetre que en un règim democràtic les empreses han d'adaptar-se als canvis decidits pels ciutadans i no les lleis sotmetre's als interessos de les grans empreses.

Acuso el Sr. Isidre Fainé, la Sra. Ana Patricia Botín, el Sr. Francisco González, el Sr. Ignacio Goirigolzarri, el Sr. Josep Oliu i el Sr. Ángel Ron de comportar-se amb la infinita prepotència dels latifundistes que obligaven als jornalers a votar el seu candidat si volien que els tornessin a contractar. Ni l'AEB ni la CECA tenen cap dret a indicar què han de votar els electors catalans. Els acuso d'actuar com si Catalunya fos la seva finca perquè entre els sis bancs que presideixen tenen el quasi monopoli de la intermediació financera, que han obtingut gràcies a l'absorció de les caixes catalanes i gràcies als 60.000 milions d'euros del rescat del sistema financer que haurem de pagar els contribuents. Acuso a les empreses de l'AEB i de la CECA d'inflar inflar la bombolla immobiliària més gran de la història fins el 2008 i després imposar les restriccions de crèdits més ferotges que van provocar la fallida de milers d'empreses.  Hem pagat els seus errors, han cobrat i cobren sous indecents per gestionar de manera desastrosa per al país el sistema financer. I encara s'atreveixen a assenyalar-nos quins partits no hem de votar.

Acuso el Sr. Isidre Fainé, la Sra. Ana Patricia Botín, el Sr. Francisco González, el Sr. Ignacio Goirigolzarri, el Sr. Josep Oliu i el Sr. Ángel Ron d'arrogància infinita en amenaçar amb tancar les seves oficines a Catalunya com si fossin els únics bancs del món o bé els propietaris dels dipòsits que els clients catalans els han confiat. És més les empreses catalanes han de patir el seu oligopoli perquè pagant el finançament més car que els seus competidors del centre d'Europa. Quina autoritat moral tenen els presidents dels bancs espanyols per parlar d'inseguretat jurídica quan els bancs i caixes de la AEB i la CECA han estat les responsables d'estafar a desenes de milers de preferentistes, com estableixen sentències judicials en ferm?. Quina autoritat moral tenen per parlar d'inseguretat jurídica quan han expulsat dels seus domicilis a desenes de milers de famílies aplicant la llei hipotecària més despietada d'Europa com han denunciat les més altes institucions europees?

Proposo als ciutadans de Catalunya que facin arribar als defensors del client de les sis entitats que han fet el comunicat de l'AEB i la CECA la seva protesta contra parcialitat política d'unes entitats financeres que haurien de respectar la voluntat dels seus clients i demanant una rectificació. També els accionistes catalans d'aquestes entitats haurien de fer arribar als Presidents d'aquests bancs la seva disconformitat amb el posicionament polític de l'entitat que trenca el respecte que aquesta ha de tenir envers la voluntat democràtica dels catalans.  

Potser el Sr. Isidre Fainé, la Sra. Ana Patricia Botín, el Sr. Francisco González, el Sr. Ignacio Goirigolzarri, el Sr. Josep Oliu i el Sr. Ángel Ron no es veuen capaços de competir en condicions de lliure competència i per aquesta raó s'emparen en la Constitució espanyola com va fer el President d'Endesa, el Sr. Pizarro per oposar-se a l'OPA de Gas Natural"

Proposo, en segon lloc, que si les sis entitats financeres no es comprometen a mantenir l'actitud de respecte a la voluntat dels catalans lliurement expressada i la neutralitat política que és exigible a un oligopoli, els ciutadans i les empreses que dissentim de la AEB i la CECA traslladem els  nostres estalvis i la nostra operativa financera a altres entitats com banca ètica, cooperatives de crèdit, caixes rural o banca d'altres països europeus.

En tercer lloc proposo preparar el futur sistema financer de la República Catalana en el que no sigui possible un oligopoli de sis bancs, en el que una competència real abarateixi el cost d'intermediació. Un bon model és el sistema financer alemany en el que existeixen tres grans sectors, cadascun dels quals té un terç del mercat: unes 400 caixes d'estalvis lligades a ciutats i lands dedicades a les finances familiars; un conjunt de cooperatives empresarials de crèdit que gestionen les necessitats financeres de les seves empreses associades; i els bancs privats dedicats, principalment, a activitats de més risc i a negocis internacionals. Una nova configuració del sistema financer canalitzarà l'estalvi dels catalans amb més eficàcia i menor cost que l'actual estructura de sis entitats. Potser el Sr. Isidre Fainé, la Sra. Ana Patricia Botín, el Sr. Francisco González, el Sr. Ignacio Goirigolzarri, el Sr. Josep Oliu i el Sr. Ángel Ron no es veuen capaços de competir en condicions de lliure competència i per aquesta raó s'emparen en la Constitució espanyola com va fer el President d'Endesa, el Sr. Pizarro per oposar-se a l'OPA de Gas Natural.

Josep Pinyol i Balasch

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Josep Pinyol i Balasch
Josep Pinyol i Balasch
Historiador i empresari
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Opinió · Política catalana
Preparem la resistència gandhiana
Opinió · Política catalana
Constituents? Referèndum? Desobediència institucional !!!
Opinió · Política catalana
Proclamació d'Independència, Referèndum i Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Proclamació d'Independència, Referèndum i Mandat democràtic
Opinió · Política catalana
Junts pel Sí: acomplir el mandat democràtic
Opinió · Política catalana
La trampa del referèndum
Indica publicitat