Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 21 de de juliol del 2011 | 18:38
Opinió · Societat civil
Tomeu Martí
Coordinador de l'Obra Cultural Balear

És anticatalà Bauzá?

Des de que José Ramon Bauzá accedí a la presidència del PP balear, tots els senyals públics que ha emès apunten a que pertany a l'ala espanyolista més extremista del seu partit.

I com que l'espanyolisme no té cap altra eix vertebrador que l'odi a allò català, conseqüentment s'ha d'enquadrar el nou president de les Balears en aquesta ideologia xenòfoba. Els darrers gests, però, apunten cap a una altra direcció. Dilluns passat, 18 de juliol per més senyes, el president Bauzá rebé els representants de l'Obra Cultural Balear, a qui traslladà la seva voluntat d'entesa i el seu malestar pel "sanbenito" (per usar una expressió seva) de contrari a la nostra llengua que passeja.

Per ventura per la seva figura espiga i esprimatxada i els seus orígens messetaris, Bauzá evoca una mena de Quixot i, potser per això, el primer missatge que li féren arribar els representants de l'OCB és que cal que concentri en la lluita contra la crisi econòmica, i que no perdi ni un minut a lluitar contra suposats gegants catalanistes, que, en realitat, són molins que impulsen la convivència i la cohesió social.

Avui l'OCB és l'entitat de la societat civil més forta i més organitzada de les Balears. Aquesta força sempre estarà a disposició dels governants que vulguin complir amb la seva obligació de treballar pel bé comú, per fer avançar el procés de recuperació cultural i lingüística. També és cert, però, que qui vulgui aprofitar les estructures creades per fer avançar la nostra llengua i cultura per fer-les retrocedir, pervertint i corrompent així la raó de ser de les nostres institucions, es trobarà de front amb tota aquesta força.
En l'àmbit de la cultura, el missatge de l'OCB a Bauzá és que cal que es faci una aposta decidida per potenciar la indústria cultural. Una aposta forta per la indústria audiovisual serviria per crear molts llocs de feina.

Aviat hi haurà eleccions generals i Bauzá ha rebut la consigna de "no incomodar" CiU, per si de cas els vots de la coalició catalanista són necessaris per a fer president a Rajoy

En matèria d'autogovern, gairebé tothom coincideix que la prioritat és acabar amb l'espoliació fiscal que pateixen les Balears, la més exagerada de tot Europa.
I en l'àmbit de l'educació, el missatge és que s'ha de considerar un sector estratègic, s'ha de lluitar contra el fracàs escolar i contra l'abandonament prematur i és necessari potenciar la confiança en el professorat (no qüestionar-la com es fa massa vegades) i fer-lo el vertader protagonista del dissenys de les polítiques a fer.

Aquests són els missatges que transmeté l'OCB a Bauzá i al seu conseller d'Educació, Rafel Bosch, qui avui mateix afirma a Diari de Balears que les Illes Balears no sortiran de l'institut Ramon Llull que presideix Vicenç Villatoro.

Amb tot això, és o no és Bauzá anticatalà? Per contestar la pregunta cal tenir dues claus. La primera és que el PP (valencià, illenc, principatí...) és el màxim d'anticatalà que la societat i les circumstàncies li permeten. La segona és que aviat hi haurà eleccions generals i Bauzá ha rebut la consigna de "no incomodar" CiU, per si de cas els vots de la coalició catalanista són necessaris per a fer president a Rajoy. Dit d'una altra manera, la resposta a l'interrogant la tindrem d'aquí a uns mesos. Just després de les eleccions generals.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Tomeu Martí
Tomeu Martí
Coordinador de l'Obra Cultural Balear
Indica publicitat