Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 25 de de març del 2014 | 17:36
Recull de premsa

Boix: "Suárez va establir un sistema autonòmic complex i igualitari dirigit a aigualir l'excepció catalana"

"I va estabilitzar la perifèria, és a dir, va neutralitzar Catalunya (amb la col·laboració dels socialistes i comunistes catalans del moment, per descomptat)."

Carles Boix, professor de la Universitat de Princeton, ha indicat a un article que el ja traspassat expresident Adolfo Suárez va fer una "transició moderada" amb la qual va "evitar que es demanessin qualsevol mena de responsabilitats polítiques al règim anterior --una estratègia que explica que casos com el de Puig Antich només surin a la justícia argentina".

A l'article L'herència de Suárez Boix ha dit que a la Constitució formal "hi va incloure els trets centrals del sistema electoral que l'havia dut a la victòria -un fet sense gaires precedents en els textos constitucionals, que eviten entrar en aquestes qüestions amb tant detall" i que alhora Suárez "hi va reforçar la presència dels dos grans partits estatals, sobretot als òrgans de l'estat fonamentals, com ara el Tribunal Constitucional".

Boix ha continuat: "[Suárez] Va establir un sistema autonòmic complex i igualitari, finalment dirigit a aigualir l'excepció catalana. A més de les reformes polítiques en sentit estricte, Suárez va presidir uns pactes decisius en matèria econòmica a la Moncloa. Per assegurar el suport sindical, Suárez va mantenir i va enfortir, de fet seguint la tradició falangista, un règim de contractes laborals rígids que estan al darrere de molt bona part de les ineficiències del mercat de treball espanyol, que beneficia els treballadors permanents, perjudica joves i dones, i exacerba l'atur en èpoques de crisi".

Finalment, Boix ha conclòs que l'expresident va "permetre encabir els actors del règim anterior: el gran sistema d'empreses i bancs pilotats des de l'Estat que va crear el franquisme va sobreviure al pas a la democràcia" i que també "va estabilitzar la perifèria, és a dir, va neutralitzar Catalunya (amb la col·laboració dels socialistes i comunistes catalans del moment, per descomptat)".

"Naturalment, Suárez no va idear aquell model sol. Tanmateix, el resultat va coincidir amb les seves preferències i intuïcions més profundes: les del servidor fidel i operador hàbil capaç de concedir els canvis necessaris per preservar l'estructura unitària i radial de l'Estat de sempre. Ara, coincidint amb el seu traspàs, aquelles solucions han entrat en crisi, sobretot qüestionades des de Catalunya, el lloc que Suárez sempre havia entès menys i, per sobre del País Basc, temut més" ha sentenciat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat