Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 2 de d'agost del 2011 | 13:31
Recull de premsa · Comunicació

"Els reptes per a un projecte de refundació conjunta de l'Avui i El Punt són arriscats però potser inevitables i, certament, apassionants"

Josep Gifreu repassa la història del diari Avui, des de la seva importància cabdal fins als múltiples intents per salvar-lo, i analitza els reptes que se li presenten després de la seva fusaió amb El Punt.

"La història del diari Avui condensa una bona síntesi de la transició catalana des del final de la dictadura fins a les portes de la plena emancipació nacional". Així comença el periodista Josep Gifreu el seu article 'Avui, la refundació', en què fa referència a la fusió entre el diari Avui i El Punt.

Fent un repàs de la història del primer diari, que va néixer el Sant Jordi del 1976, Gifreu recorda que "l'Avui va gaudir de bona premsa" als anys posteriors a la seva fundació, i  "sempre ha exercit una certa influència entre les elits catalanes de la política i la cultura". L'autor defensa el "mèrit" d'haver estat "l'únic diari d'abast nacional en català", que "posa més en evidència la manca de compromís de les classes dirigents del país, fet que explicaria també perquè l'Avui no ha arribat a ser allò a què podia aspirar des de la fundació: el diari transversal del catalanisme polític i el diari nacional català de referència".

Gifreu també es refereix a les múltiples "operacions de salvació" del diari. "Durant els 23 anys de govern de Jordi Pujol, el diari no pogué desprendre's de la tutela convergent", i "el primer tripartit hagué d'afrontar el gran dilema: liquidar l'Avui o trobar nou empresari. En trobà dos de solvents, sí, però sense interès objectiu en un projecte periodístic catalanista: ni el grup Godó ni el grup Lara podien sintonitzar per raons òbvies amb la trajectòria del diari".Així, la compra de l'Avui, el novembre del 2009, "per part del grup gironí Hermes Comunicacions, editora d'El Punt, era una de les poques sortides honorables de supervivència".

En el context de crisi econòmica i de crisi de la premsa escrita, "la compra de l'Avui era un gest meritori, però temerari", cosa que ha obligat a Hermes a fer "reduccions dràstiques de plantilla i d'activitats fins a la decisió de fusió de les dues capçaleres". "Mentrestant, i afortunadament per al català, la competència en el mercat s'aguditzava amb l'aparició del nou diari Ara, i després amb la versió en català de La Vanguardia", afirma Gifreu, fet que el porta a afirmar que estem "davant d'una etapa nova en molts sentits per a la premsa en català", i que "els reptes per a un projecte de refundació conjunta de l'Avui i El Punt són arriscats però potser inevitables i, certament, apassionants".

"Si pot resultar per a molts de nosaltres dolorós posar fi a una capçalera com la de l'Avui, volem esperar que això sigui en benefici d'un nou i ambiciós projecte [...] capaç de competir al mercat i d'arribar a ser diari català de referència, mantenint el seu compromís inequívoc amb els valors d'un periodisme independent i de qualitat al servei de la llengua, de la nació i de les llibertats".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat