Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 30 de de desembre del 2008 | 13:52
Recull de premsa · Comunicació

Albert Sàez: "Si a Catalunya distribuïm Canal 9, el govern valencià hauria de fer això mateix"

Barcelona · El proper 23 de gener farà un any que Albert Sàez presideix la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Llavors serà un bon moment per fer balanç de la seva bona gestió al capdavant d'aquest organisme. Mentrestant, una de les qüestions que darrerament la CCMA està analitzant amb deteniment és l'acord de reciprocitat entre Televisió de Catalunya i Canal 9 i el recent tancament dels repetidors d'ACPV per part del Govern valencià. Sobre aquestes dues qüestions, Sàez en parla en una extensa entrevista al setmanari El Temps. Segons Sàez, "la Corporació entén que li convé -a la Corporació i al país- que TV3 es pugui veure amb absoluta normalitat al País Valencià i que Canal 9 es pugui veure a Catalunya".


Sàez explica que "això permet de crear les condicions perquè hi hagi un mercat de les televisions en llengua catalana" i assegura que "farem tant com sigui a les nostres mans perquè aquesta reciprocitat sigui efectiva i asseguri que TV3 es pugui veure al País Valencià".

Sàez explica el cas de les Balears per entendre millor la seva posició: "Els governs de Catalunya i les Balears van signar un conveni el 2002 per a afavorir la reciprocitat de totes dues televisions; aquest conveni es va renovar el 2005 i ara estem en via de renovar-lo per a adaptar-lo a la TDT. Aquest conveni permet una cosa que tecnològicament és possible: habilitar la recepció de tots els canals a tots els territoris que parlem una mateixa llengua. Això, que amb les Balears ha estat un procés normal i independentment del color polític dels governs que hi hagi hagut a Catalunya o a les Balears -només cal veure la cronologia dels fets- s'ha d'aconseguir en el cas del País Valencià".

Sàez explica que la CCMA va demanar, el passat mes d'agost, a la Generalitat de Catalunya que, "dins el procés de negociació que s'havia engegat, com a gest per a afavorir aquesta reciprocitat, difonguéssim el senyal de Canal 9 amb el segon múltiplex. Aquest segon múltiplex es veu bàsicament a l'àrea metropolitana i al llarg del 2009 s'estendrà per tot Catalunya [...] i per aquí distribuïm el senyal de Canal 9".


Sàez creu que "si el govern de Catalunya ens demana que distribuïm el senyal de Canal 9, correspondria que el govern de la Generalitat Valenciana facilités això mateix. La posició que sosté la Generalitat Valenciana és que, per part seva, no hi ha cap inconvenient en aquesta reciprocitat i que cal que el Ministeri d'Indústria els habiliti l'espai radioelèctric necessari per a poder-ho fer". Segons Sàez, "mentre hi hagi les espases alçades, entenem que la millor solució és la reciprocitat. Si en algun moment es constata que la reciprocitat és impossible, ens haurem de replantejar la situació".

Sàez explica que després dels darrers tancaments de repetidors per part del Govern valencià, la CCMA va expressar al conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, el seu suport a les gestions que està duent a terme per aconseguir la reciprocitat i "demanar-li que fes evident davant el govern de la Generalitat Valenciana que la situació era cada vegada més asimètrica, en la mesura que la Corporació Catalana facilitava la distribució del senyal de Canal 9 i, en canvi, el govern de la Generalitat valenciana, no". Sàez també explica que Catalunya té assignats tres canals múltiplex de TDT i el País Valencià en té un. A Sàez li sembla just que la Generalitat Valenciana reclami un segon múltiplex, ja que "si la situació fos a l'inrevés, a mi m'agradaria que la Generalitat Valenciana fos favorable que Catalunya tingués un segon múltiplex".


Segons Sàez, "sense fer cap estridència hem de fer veure al govern de l'estat allò que la tecnologia ja permet -que és que les televisions circulin entre territoris a voluntat dels governs d'aquests territoris. Des de Catalunya això ho defensem per motius de llengua, però en uns altres territoris ho poden defensar per una altra raó". Sàez creu que "si el resultat final és que podem veure totes les televisions en català que es fan a tots els territoris, aquest resultat és bo. I el govern de l'estat, si realment el govern valencià és partidari de tenir l'espai radioelèctric per a fer possible això, hauria de fer costat a aquesta demanda".


Finalment, considera que a Madrid estan acostumats que Catalunya i València diguin coses diferents i ens posen en contradicció i considera que "si per una vegada Catalunya i València diem el mateix en una cosa, que és important per a nosaltres però no té una transcendència excessiva per a la salut de l'estat espanyol, haurien d'escoltar els dos governs perquè és de sentit comú". Sàez afegeix que "hi ha coses que a l'era analògica eren impossibles i a l'era digital són possibles. Si s'habilita l'espai a la TDT, farem la reciprocitat a través de la TDT i serà accessible a tothom. I si no s'habilita aquest espai, ho farem a través de la xarxa i no caldrà que ningú ho autoritzi. Però evidentment no estarà a l'abast de tota la població".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat