Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 3 de de setembre del 2009 | 14:21
Recull de premsa · Cultura

Jordi Font: "La propaganda sobre la desavantatge' del castellà busca legitimar una regressió constitucional"

Barcelona · Jordi Font, director de l'Institut del Teatre de Barcelona, fa una aferrissada defensa del model lingüístic català i critica aquells que asseguren que a Catalunya el castellà està en una situació de "desavantatge" respecte al català. Font afirma, en un article a El País, que "alguns altaveus estridents propaguen una suposada posició de desavantatge del castellà

a Catalunya
" i això "no es correspon amb la realitat", ja que diverses enquestes posen de manifest "la inèrcia predominant del castellà i la dificultat del català per recuperar terreny".

Font creu que "la finalitat real de les desinformacions divulgades no és altra que deslegitimar la interpretació constitucional que ha primat fins avui i promoure una altre de signe invers, que condemnaria el català a una posició d'inferioritat legal insalvable". Segons Font, la propaganda sobre la suposada posició d'inferioritat del castellà a Catalunya "intenta legitimar una interpretació constitucional regressiva'", en la que es fixi "el deure de conèixer" exclusivament el castellà, trencant "l'equiparació legal d'ambdues llengües a Catalunya". s a dir, "propugnant una juridicitat de nova planta' que situï al castellà en posició de privilegi legal davant del català".

D'aquesta manera, "es podria esmenar finalment el camí fet fins ara i propiciar escoles només en castellà (única llengua obligatòria), panacea aquesta del neolerouxisme sempre latent i fins ara fracassat". s per tot això que Font afirma que "aquesta deriva no atemptaria contra l'Estatut de 2006, sinó contra l'Estatut de 1979 i contra l'esperit dels constituents catalans de 1978, la base de la qual s'ha construït el model lingüístic vigent durant 30 anys".

I, amb això, Font alerta que "s'esfondraria la paret mestra que fonamenta la recuperació del català i la unitat civil del poble de Catalunya. Ni més ni menys".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat