Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 28 de de desembre del 2009 | 17:28
Recull de premsa · Cultura

Eduard Voltas: "La imposició és la quota actual del 97% de cinema en castellà"

Barcelona ·

El secretari de Cultura, Eduard Voltas, ha lamentat en una entrevista a El Temps la "perversió en els termes" que hi ha sobre la futura Llei del Cinema. Per Voltas, no es pot permetre "que es digui que aquesta llei imposa, obliga" ja que el que pretén és "garantir la llibertat, que no és garantida per les majors".


Segons el secretari de Cultura, "la imposició és la situació actual", ja que "al consumidor se li imposa el consum de cinema en castellà" amb la projecció del 97% de còpies en aquesta llengua per un 3% en català.

Voltas ha recordat que s'han vist obligats a regular per llei l'equitat de llengües en el cinema perquè les majors van rebutjar frontalment una proposta en la que "el doblatge i l'edició de còpies" anava a càrrec de la Generalitat. El secretari de Cultura ha explicat -"perquè entengueu el tarannà de les majors"-, que el Servei Català de Doblatge "ofereix a les majors" des de fa uns anys la possibilitat de doblar les pel·lícules al principi del procés per tal que "puguin incorporar la versió en català al DVD". "Només una major -continua- ha acceptat aquesta oferta, i els surt gratis. Les altres no ho accepten ni de franc".

Pel que fa a les possibles pèrdues que podria provocar la implantació de la nova llei, Voltas ha citat un dictamen encarregat per les mateixes majors en què es diu que amb l'aplicació hi podria haver des d'una pèrdua de 5'82 milions d'euros (l'escenari més pessimista) fins a un augment de 4'62 milions d'euros (situació més optimista), tot "tenint en compte que la taquilla anual a Catalunya és d'uns 140 milions". A més, ha recordat Voltas,  "en cas que l'escenari real fos el pessimista, la llei ja preveu els mecanismes per a compensar el sector per aquest lucre cessant".

Voltas també ha parlat del que, en principi, era "el principal objectiu de la llei": beneficiar el cinema català. En aquest sentit, el secretari de Cultura ha explicat que la intenció és que la inversió en cinema català "doni resultats no tan sols artístics, com ara, sinó també pel que fa a públic".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat