Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 7 de de febrer del 2011 | 15:58
Recull de premsa · Economia

E. Paluzie: "Els governs espanyols han asfixiat les finances de la Generalitat per acusar-nos de malbaratadors"

Barcelona · Elisenda Paluzie, professora de teoria econòmica de la UB, ha desgranat a un article publicat a l'AVUI, la reducció de dèficit que ha suposat per a Catalunya l'acord de

finançament del passat 2009. Paluzie ha fet recompte: "Comença a ser hora que parlem de quina millora ha tingut Catalunya en relació amb el sistema anterior, després de la gran operació publicitària que en féu el darrer govern. [...] Ángel de la Fuente estima per a Catalunya una millora el 2010 de 1.371 milions d'euros com a resultat del repartiment dels fons addicionals que aporta l'Estat, i 1.055 milions més provinents del fons de competitivitat".

La millora de De La Fuente, segons l'autora de l'article, ascendeix fins als 2.426 milions d'euros el 2010, però també cita altres experts: "Jesús Ruiz Huerta i Miguel Ángel García estimen que Catalunya obtindria 1.368 milions dels fons addicionals i 785 milions del fons de competitivitat, en total 2.153 milions d'euros". Segons Antoni Zabalza i Julio López Laborda "s'estima un guany de 1.365 milions d'euros dels recursos addicionals i 845 milions d'euros del fons de competitivitat, en total 2.210 milions", mentre que les millores anunciades per la Generalitat han pujat, segons Paluzie, fins a 2.370 milions d'euros el 2010, tot i que "segons l'acord signat, pel fons de competitivitat no hi ha bestretes, i no es cobra fins al cap de dos anys quan es disposi de la liquidació".

"Per tant -ha alertat Elisenda Paluzie-, es podria reclamar el fons de competitivitat corresponent a l'exercici 2009, però fins al 2012 no es podrà reclamar el cobrament del fons de competitivitat del 2010. Estem parlant d'uns 1.000 milions d'euros que són aproximadament la meitat del guany que representa el nou model. Alguns ja advertírem d'algunes d'aquestes trampes quan s'anuncià a so de bombo i platerets el gran acord de finançament l'estiu del 2009. Però en aquell moment alguns preferiren fer estimacions triomfalistes, algunes de les quals indicaven que s'ingressarien 3.855 milions d'euros addicionals!".

Finalment l'autora de Malbaratadors? ha denunciat que la millora del finançament "representaria únicament una reducció d'un punt del dèficit", que suposa un 8,8% del PIB, una millora "molt limitada" que l'únic que corrobora és que els governs espanyols "han asfixiat sistemàticament les finances de la Generalitat, per acusar-nos, amb tot el cinisme, quan arriben les vaques magres, de malbaratadors i malgastadors que cal controlar".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat