Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 22 de de setembre del 2010 | 16:12
Recull de premsa · Economia

J. V. Boira: "Catalunya i València són el 50% de quasi totes les xifres productives i econòmiques de l'estat espanyol"

Barcelona · El Doctor en Geografia per la Universitat de València i màxim coneixedor de les potencialitats del corredor del Mediterrani, Josep Vicent Boira, ha destacat a una entrevista al setmanari El Temps la força econòmica de la unió Catalunya-País Valencià en el còmput global de l'Estat espanyol: "Simplificant molt, podríem dir que [...] és el 50%. Catalunya i València són el 50% de quasi totes les xifres productives i econòmiques de l'estat espanyol. 50% és molt. 51% és majoria".

L'autor del llibre La Commonwealth catalanovalenciana ha posat en primera línia els interessos històrics de la resta d'Espanya per tal d'afeblir els llaços entre ambdós territoris: "Crec que, tot i que nosaltres no hem estat conscients del nostre potencial, els altres sí que ho eren. s possible que s'haja volgut curtcircuitar aquesta relació per por de la potència econòmica que representa. Cosa que no és, necessàriament, una amenaça per a Espanya, val a dir-ho".

Josep Vicent Boira ha defensat l'Arc del Mediterrani com un element d'expansió econòmica i ha sentenciat que "la batalla per les infrastructures és quasi tan important com la batalla per l'Estatut d'Autonomia de Catalunya": "Parlem d'elements que afecten el nucli de la construcció de l'estat tal com avui el coneixem. L'estat espanyol s'assentava específicament sobre una colla de pilars, i un eren les infrastructures radials, amb Madrid al centre del disseny. [...] En el cas de les infrastructures encara tenim una última oportunitat de dissenyar un estat més plural. La prova del cotó serà si l'eix mediterrani tindrà el suport que un estat com l'espanyol li pot atorgar a Brussel·les o no. Aquí s'hi juguen moltes coses".

J. V. Boira ha argumentat que l'Arc del Mediterrani és una de "les necessitats estratègiques de la societat valenciana" perquè "qualsevol element que vaja en aquesta direcció serà positiu per al futur": "Jo crec que la societat valenciana és un poc com la italiana: és molt més que la seua política. Si vas a Itàlia, hi veus un país molt més viu que no pas allò que hi indica la política: molt més culte, molt més atractiu". En aquest contenxt, Boira ha indicat l'especial rellevància que té Catalunya en l'Arc del Mediterrani: "Moltes de les històries econòmiques lligades a Catalunya, les que li han donat la puixança econòmica, tenen a veure amb el País Valencià, amb algunes activitats que no s'explicarien en si mateixes. La carpeta País Valencià continuarà vigent a Catalunya per molts anys." 

L'autor, però, ha denunciat que encara no s'és prou conscient de la importància d'aquest fet tot i que existeix "una certa idea": "S'ha vist, en el cas de la reivindicació del corredor mediterrani, que la Cambra de Barcelona, tot i la importància que té, és insuficient per a reclamar una infrastructura que va més enllà del propi territori: ha entès claríssimament la necessitat d'oferir protagonisme a la Cambra de València, de la mateixa manera que aquesta darrera sap que no pot arribar allà on toca si no troba aliats. Aquesta idea del bé comú, de com amb determinades aliances podem obtenir un benefici més gran per a les nostres societats, és la que avui s'imposa, d'una manera pràcticament natural".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat