Barcelona ·
Cabana ha fet aquesta afirmació al parlar de la cimera del G-20 que, en teoria, havia de refundar el capitalisme. En un article a l'Avui, l'autor explica que "els líders mundials reunits a Washington van acordar fer una neteja a fons del sistema financer". Per a Cabana, doncs, aquesta "neteja" farà que "a nivell públic i privat", i "si les coses van com haurien d'anar", rodin "molts caps a Wall Street, Londres i Madrid, entre d'altres places que tenen un relleu financer".
L'articulista ha començat l'escrit dient que el document pactat pel G-20 és "molt més precís del que m'imaginava". "Es defensa el lliure mercat -continua- però s'accepten les intervencions indispensables de la màquina de l'Estat al servei dels consumidors i dels agents econòmics fins que la situació es normalitzi". Cabana, per això, creu que es depuraran responsabilitats entre els causants d'aquesta crisi, com "molts experts de l'equip Bush", els "alts responsables de la banca de negocis americana, britànica i suïssa", els directius "que donaven una alta solvència a Lehman Brothers tres dies abans de declarar-se en fallida", els executius de l'FMI i el BM, i els "joves financers" "emmirallats en el miracle financer americà dels darrers anys, amants del guany i dels plaers fàcils". Francesc Cabana explica també que el document del G-20 "inclou la guerra contra els contractes blindats dels alts executius i els sobresous exorbitants".
D'altra banda, l'autor analitza la situació de les entitats financeres a l'estat espanyol. Considera que tenen uns "drets i uns deures" i que els primers "ja han estat definits i en camí de realització", ja que "es poden finançar venent a l'Estat paquets dels seus actius, de manera que la seva liquiditat està assegurada". I pel que fa als segons, els deures, "les entitats financeres s'han de comprometre a mantenir les línies de crèdit amb els seus clients" ja que, "si no ho fan, posaran en greus dificultats el finançament del capital circulant".
Aquesta responsabilitat de bancs i caixes, segons l'autor, és "de primer ordre" i l'han "d'assumir davant la clientela i de la societat civil", posant un èmfasi especial en "les petites i mitjanes empreses catalanes, que no tenen altre interlocutor que el director de l'oficina del banc que els atén", a diferència de les grans, que "parlen amb els directors generals i tenen més influència".
Per acabar, Cabana assegura que "els intermediaris financers són decisius en una crisi financera com la que vivim: són l'anella que uneix l'estratègia de l'Estat amb l'economia productiva que fa que el país vagi endavant. Ens hi juguem molt".