Barcelona ·
L'economista Jaume Terribas ha alertat a un article publicat a l'AVUI que si el nou govern de la Generalitat "no escolta la veu de la societat civil" tindrem definitivament un país "sense sistema financer propi o, cosa que és pitjor, en mans de la gran banca de l'Espanya profunda". A l'article Catalunya sense caixes? Terribas ha explicat que als anys 90 es van iniciar unes polítiques econòmiques "errònies" des de les caixes amb l'objectiu de "voler convertir-se en bancs i oblidar la veritable funció d'unes institucions populars que podien continuar sent-ho amb una gestió simplement assenyada i d'esperit solidari i popular". "Les caixes han viscut gairebé dos segles -ha dentenciat l'autor de l'article- sense problemes (a desgrat dels grans canvis indiscutibles del sistema financer), i han anat veient com la banca perdia el mercat que guanyaven elles, qüestió intolerable per al gran capital, com s'està demostrant per les polítiques dels governs espanyols".
Pel que fa al panorama financer actual, Terribas ha indicat que ara "lamentablement, l'esperit de servei no és el tarannà dels qui capitanegen la conversió de les caixes en bancs" i ha alertat que la desaparició "a mitjà termini de les obres socials que les han fet créixer implica perjudicis per a la gent més modesta de Catalunya": "En definitiva l'exclusió financera dels que més dificultats tenen per sobreviure. Només cal veure la gran quantitat de bancs que han hagut de tancar portes i han protagonitzat escàndols financers en els darrers cinquanta anys sense que les caixes hagin patit el mateix".
"Que ningú s'enganyi -ha alertrat l'economista-, la situació actual i les presses per tancar aquest procés constitueixen una operació política de gran abast compartida pel govern espanyol, el tripartit català i els màxims responsables de les caixes més potents [...] unes retribucions fenomenals i supersecretes. Han fet grans operacions de compravenda d'accions per fer funcionar els comptes de resultats. Això sí, ara amb la crisi "global", no poden fer crèdits als petits i mitjans empresaris i es fusionen amb entitats espanyoles per liquidar el sistema financer de Catalunya quan el poble aspira a la llibertat".
En aquest delicat context l'autor de l'article s'ha preguntat: "On és la inspecció del Banc d'Espanya?". "Què mirava i supervisava aquests darrers anys -ha continuat Terribas- que tenia els seus funcionaris instal·lats dins de les mateixes caixes? Com pot ser que el governador del Banc d'Espanya atiï el foc de la desaparició de les caixes sense distinció?" Finalment, l'economista ha conclòs que tot plegat "ens porta a creure que l'actuació s'ha fet, tant per part del Banc d'Espanya com del govern, basant-se en la politització de caixes espanyoles com Caja Madrid, Castilla-La Mancha o Córdoba" i ha assegurat que les noves regulacions de tot aquest procés s'han esdevingut amb "la voluntat política del govern espanyol, del color que sigui!, amb la col·laboració del govern tripartit a Catalunya".
"Poden esperar els estalviadors que per l'actuació dels seus representants i els d'entitats privades i públiques es portin a terme els acords de les transformacions en bancs? Podrà evitar el nou govern de Catalunya aquesta urgent situació? Si no ho aconsegueix, si no escolta la veu de la societat civil, tindrem definitivament un país sense sistema financer propi o, cosa que és pitjor, en mans de la gran banca de l'Espanya profunda" ha conclòs l'economista.