En un article a l'Ara el catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, Albert Carreras, reflexiona al voltant del sistema de finançament espanyol i ens diu al respecte "No hi ha dubte que, sigui quin sigui el proper govern de l'Estat, la reforma del finançament autonòmic serà prioritària. És el moment per començar a parlar-ne".
Així, per Carreras "Des de Catalunya, i especialment des dels posicionaments independentistes, aquesta reforma és perillosa. Ho és perquè allunya el centre d'atenció de la reivindicació central, que és la d'un referèndum clar per decidir el futur de Catalunya, i genera el miratge de possibles millores. Indubtablement, la Generalitat estarà molt atenta a obtenir el màxim que pugui de la negociació, però el que planteja l'actual majoria de Junts pel Sí amb el suport extern de la CUP entra malament en un sistema de finançament perquè qüestiona completament els equilibris de les finances públiques de l'estat espanyol"
El catedràtic després de repassar el sistema de finançament de Catalunya i el del País Basc afirma que "Conseqüència: si hem de participar en la negociació, que serà inevitable, no ens interessa un peix al cove a la catalana sinó un peix al cove a la basca" i afegeix "Quin seria el model de finançament compatible amb els objectius de l'independentisme i de tot el sobiranisme? Disposar de la clau de la caixa. Això només s'arregla amb un concert econòmic".
I acontinuació resumeix l'autor quins haurien de ser els paràmetres del finançament de Catalunya:
1) Disposar de la clau de la caixa. Això només s'arregla amb un concert econòmic.
2) Que hi hagi més recursos. Això només s'arregla amb una aportació més gran de l'Estat.
3) Desfer la centralització competencial de les darreres legislatures, que han buidat de contingut normatiu la Generalitat.
4) Garantir que la solució incorpori el reconeixement i la protecció de
a) les necessitats socials de la ciutadania catalana,
b) les necessitats d'inversió de Catalunya i
c) el diferencial del cost de la vida a Catalunya.
Els punts 3 i 4 s'arreglen si hi ha voluntat política del govern de l'Estat.
I conclou "Inevitablement, donar satisfacció a aquestes exigències obliga l'Estat a fer sacrificis, que vol dir sacrificis en les despeses estatals i en l'arbitratge que ha de fer de la distribució territorial d'ingressos i despeses.Aquest és l'únic peix al cove admissible"