En un article al diari Ara l'economista, Jordi Angusto, fa un paral·lelisme amb els beneficis que alguns sostenen tindria per als països perifèrics de la UE la sortida d'Alemanya de l'euro amb els que ell sosté podria tenir la independència de Catalunya respecte a Espanya. Així ens diu "Fent història-ficció, a l'Espanya de la pesseta també li hauria convingut que Catalunya
no n'hagués format part. La moneda catalana hauria estat més forta que l'espanyola i Espanya no hauria tingut el dèficit comercial tradicional amb Catalunya. És cert que Espanya ha més que compensat aquest dèficit comercial passant el rasclet fiscal a Catalunya -prop de mig bilió des de la Transició; uns recursos, però, que no li han servit per resoldre el seu gap de competitivitat sinó, més aviat, per mantenir-lo congelat i fins i tot augmentar-lo".
I afegeix "No ser dins la frontera de la pesseta ens ha allunyat d'Espanya, al preu de perdre part del seu mercat, i ens ha acostat a Europa i al món, anticipant la independència de facto a la de iure. Al capdavall, la veritable independència és sempre econòmica".
I en el cas d'una hipotètica independència aquest afirma que "De ben segur que no rebaixarem els nostres estàndards per recuperar la part del mercat espanyol que hem perdut; voldrem i podrem augmentar aquests estàndards, en tenir capacitat normativa i recursos, per tal de mantenir i augmentar la nostra presència al molt més gran mercat europeu i mundial. Per tant, el mercat espanyol es podrà treure un competidor de sobre i guanyar espai per als seus propis productors. I si hi afegim una adaptació dels nostres salaris a la productivitat i el cost de la vida a Catalunya, que són més alts, les empreses espanyoles guanyaran competitivitat-preu davant les catalanes i Espanya podrà deixar de tenir, per fi, dèficit comercial amb Catalunya. Un guany que supera amb escreix la pèrdua fiscal que els suposarà la nostra independència" i al que cal afegir que "Catalunya sembla disposada a no reclamar a Espanya el deute històric acumulat de què parlava abans i fins i tot disposada a assumir part del seu deute públic, els beneficis per a Espanya són més que evidents".
I conclou "El procés de separació fa temps que està en marxa i els costos ja els hem pagat amb la pèrdua parcial d'un mercat abans gairebé captiu i sense reduir en paral·lel el dèficit fiscal; només ens falta culminar el procés institucionalment i jurídicament. I com ha quedat dit, en benefici potencial de les dues parts. Només les empreses menys competitives d'aquí i els nostàlgics nacionalistes d'allí poden témer la secessió!"