Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 16 de de març del 2007 | 16:55
Recull de premsa · General

Gifreu: "Per accedir a la normalitat a Europa, l'únic camí per al català és el camí del gaèlic"

Aquesta és la conclusió a què arriba Josep Gifreu, catedràtic de comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, en un article al diari Avui sobre el futur del català a Europa. Gifreu hi parla de l'evolució històrica i la situació actual de l'idioma irlandès, que des de l'1 de gener d'enguany ha estat incorporat finalment com a llengua oficial a la Unió Europea, la vint-i-tresena. Tot i no suposar un punt final de la recuperació de la llengua pròpia dels irlandesos, la decisió sí que "atorga una visibilització definitiva i global a una aspiració nacional a la qual no volen renunciar". A més, per Gifreu "la victòria política i lingüística dels irlandesos és extraordinària per l'estat de prostració de la llengua heretat de la colonització britànica a partir del segle XIX". De fet, actualment tan sols un 11% (400.000 ciutadans) de tota la República d'Irlanda declara tenir el gaèlic per llengua materna. Però aquest és oficial a la UE. I això suposarà per a la Comissió Europea la necessitat d'uns 500 traductors i un cost d'uns 3.500 milions d'euros.
I d'una manera similar passa amb llengües com el maltès, l'eslovè, l'estonià, el letó, el lituà o l'eslovac. Aleshores, què passa amb el català, que el parlen uns deu milions de persones? Per Gifreu la resposta és clara: "som els europeus més gentilment cornuts". Hem de pagar "un triple delme d'impostos lingüístics: primer, per facilitar la intercomunicació a través de tres grans llengües (anglès, francès i alemany); segon, per "normalitzar" les altres llengües de primera (espanyol, italià, portuguès, holandès); i tercer, per ajudar a salvar les minoritàries o minoritzades. A canvi de què? De res".
L'autor qualifica de "mística lingüística" el que ens donen com a resposta, una cosa anomenada Estratègia per al multilingüisme. Per això, diu Gifreu, "per accedir a l'estatut de normalitat a Europa, l'únic camí per al català és el camí de l'irlandès. Tota la resta és perversió de la democràcia, injustícia històrica i derrota política. No ens enganyem amb falsos debats maquillats sobre el futur del català. El futur del català és un pla d'acció que passa necessàriament perquè Europa pagui per l'oficialitat del català a Europa".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Notícia · Política
Català a la UE, en què quedem?
Indica publicitat