Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 6 de de novembre del 2012 | 19:29
Recull de premsa

Gifreu: "El vell catalanisme militant ha donat pas al nou catalanisme cívic"

"La nació passa per davant de la gestió. La construcció de la comunitat (nacional) esdevé prioritària. El nou procés vol ser constituent, no pas inconstitucional".

"Què passa a Catalunya?" s'ha qüestionat Josep Gifreu, professor de la UPF de comunicació, a un article publicat a El Punt AVUI. Gifreu ha dit que l'"astorament" que la força del catalanisme ha causat a Madrid i a la premsa "també s'ha pogut registrar a Catalunya mateix".

Gifreu ha explicat que els intents d'explicació del fenomen "omplen pàgines i pantalles" i ha indicat que els futurs historiadors "hauran de processar muntanyes de textos i d'interpretacions": "Les claus de l'enigma apunten a la confluència d'una conjuntura especialment adversa –la sentència contra l'Estatut, la crisi econòmica i la prepotència del PP– amb el corrent secessionista de fons".

El resultat d'això, segons Gifreu, ha estat "la conversió massiva a la gran il·lusió de l'estat propi i de la independència, tal com celebrava la magna manifestació de la Diada". Tot i això, l'autor de l'article ha sentenciat que encara queda per saber "com han arribat les classes mitjanes, conservadores de mena, a apostar per una revolució ni que sigui pacífica i democràtica". "La hipòtesi ─ha continuat─ que apunto aquí diu: el vell catalanisme s'ha transformat radicalment".
El nou catalanisme anuncia una via tranquil·la però exigent"
Gifreu ha dit que el vell catalanisme "no sols s'ha radicalitzat en el sentit lògic de tot nacionalisme: l'assoliment d'un estat propi" i no sols s'ha "anat fent més transversal" sinó que s'ha transformat en un nou catalanisme "cívic radical on el sentit de la nació com a polis, com ares publica, tendeix a minimitzar el partidisme": "La nació passa per davant de la gestió. La construcció de la comunitat (nacional) esdevé prioritària. El nou procés vol ser constituent, no pas inconstitucional".

Finalment, l'autor de l'article ha conclòs que aquest caràcter "eminentment cívic" del nou nacionalisme català, "assumit i disseminat sobretot pels quadres professionals en funcions de líders d'opinió", anuncia una via "tranquil·la però exigent, irreductible als tacticismes dels partits, vers al lliure exercici del dret d'autodeterminació i en suport del nou estat català".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat