Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 26 de de febrer del 2016 | 14:37
Recull de premsa · Història

Quim Torra: "El Born i la nació"

En un article al Punt Avui el periodista Quim Torra fa esment a la polèmica que envolta el centre cultural del  Born i  l'anunci de l'Ajuntament on indicava que volia "ampliar els seus objectius "amb una línia nova i rica de recerca i programació dels processos socials en els quals es crea la memòria històrica". Al respecte  Torra considera que " el Born és clau clau en la història de Catalunya,

aquella que fa passar un país independent a convertir-se en unes províncies espanyoles per dret de conquesta. Coses, aquestes, molestes de recordar per segons qui".

Torra dóna les gràcies a tot l'equip professional que ha fet possible l'espai museístic i en reivindica la seva utilitat: "Memòria, sí, però de 1714 i de la fi de l'Estat català. Memòria nacional –que, evidentment, inclou tota la resta. I per això, a cada veu que ho qualificava de "santuario del independentismo catalán", jo hi veia, per fi, la possibilitat d'explicar, amb qualitat i professionalitat, un ("el") fet transcendental de la història del país. On, si no, s'havia d'explicar? Allà on ens deien "Valle de los Caídos catalán", jo hi veia futur i renaixença, voluntat de crear i pensar i construir i imaginar. Recuperar una memòria per projectar-la cap al futur. Un espai de debat, i de debat contemporani. I on millor que al Born per encarar-se amb el futur polític de Catalunya? O és que la llibertat dels catalans no és el tema més contemporani que tenim damunt la taula?.

I pel que fa a la seva vessant educativa afegeix "Allà on ens blasmaven l'"adocrinamiento" jo pensava que fins que l'última escola de Catalunya no visités el Born no hauríem acabat la feina. La clau de volta de tot l'equipament havien de ser els serveis educatius. Era l'oportunitat única d'explicar un fet poc, mal o parcialment explicat encara avui a les nostres escoles i instituts."

I acaba dient-nos "La tradició, la innovació, la identitat, el compromís, la fidelitat. La llibertat, l'heroisme, la cultura, la terra, el poble. La modernitat, el catalanisme, el cosmopolitisme. El Born i la nació, Europa i les darreres paraules que Goethe fa cridar a Egmont: "Defensem allò que és nostre!"


Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat