Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 8 de de setembre del 2009 | 14:14
Recull de premsa · Internacional

Josep M. Pasqual: "Si la política la fan els independentistes des del govern, més d'hora arribarà la independència per la via institucional"

Barcelona · El periodista del diari El Punt, Josep M. Pasqual, ha comparat el model escocès i el català al seu article aparegut a la mateixa publicació. "Com més conec el model escocès -ha començat Pasqual- d'accés a la independència, més em sembla que el model de l'independentisme català [...] no ens porta enlloc".

Pasqual ha argumentat la seva afirmació: "s possible que el primer ministre Salmond i el govern de l'SNP, que el dia 30 de novembre presentaran el projecte de llei d'independència per a Escòcia al Parlament de Holyrood, no se'n surtin. Però el que és segur és que situaran el cas escocès en l'agenda mundial". Segons l'autor de l'article, un ciutadà d'Escòcia ja pot anat pel món "dient que és escocès i prou" mentre que "no és tan clar que un ciutadà català pugui anar pel món dient que és català i prou".

"Doncs bé, tothom al món -ha continuat el periodista-, a partir del dia 30 de novembre, sabrà encara més què és Escòcia. Després del dia 11 de setembre (o del dia 13 de setembre, en versió arenyenca), Catalunya seguirà tan coneguda o desconeguda al món com el dia abans o com el dia després". Tot i que Josep M. Pasqual ha acceptat que la iniciativa d'Arenys de Munt li sembla "positiva", el periodista ha admès a l'article que "els anys em fan veure que som el país de les iniciatives positives, però desestructurades". "s com si els independentistes -ha dit Pasqual- fóssim especialistes en la tan menyspreada política del peix al cove. Com diria el meu amic Miquel Sellarès, tots els independentistes ens llevem cada matí disposats a dipositar el nostre gra de sorra per la causa, però, paradoxalment, no sabem on hem de dipositar-lo i, per tant, acabem omplint el país de dunes i ens hi perdem."

L'autor de l'article ha lloat la capacitat dels escocessos per llaurar-se un camí d'autogestió: "L'SNP ha arribat a governar sense haver de passar-se el dia resant el rosari de la Verge de la Independència. Els escocesos, cada vegada més majoritàriament, saben que independentisme és el que fan els independentistes, quan fan política universitària, i també quan fan política de promoció turística, o de projecció internacional, o de justícia social, o d'infraestructura de la TDT o del que correspongui fer."

Josep M. Pasqual ha admès la tasca del govern de l'SNP: "Quan ha mantingut les beques per als alumnes de les universitats escoceses, quan ha organitzat el Homecoming Scotland 2009 o quan ha alliberat per motius humanitaris el condemnat Al-Megrahi, no ha patit escissions ni ha escoltat veus interiors discrepants amb l'excusa que calia, en lloc de fer polítiques, impulsar declaracions d'independència". Per aquest motiu, Pasqual ha conclòs: "Per arribar a governar cal fer política, i si la política la fan els independentistes des del govern, més d'hora que tard arribarà la independència per la via institucional (l'única que pot assolir legitimitat en el context internacional)".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat