Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 21 de d'octubre del 2008 | 14:53
Recull de premsa · Internacional

Joseba Egibar: "Si no es reconeix el dret a decidir, la col·lisió serà permanent"

Barcelona · El portaveu del PNB al Parlament basc, Joseba Egibar, analitza, en una entrevista al diari Público, la complicada situació política a Euskadi. Egibar, que lidera l'ànima més independentista del PNB, defensa el full de ruta traçat pel lehendakari, Juan José Ibarretxe, i carrega contra la política del govern espanyol. Segons Egibar, "a l'esquerra abertzale, l'Estat li ha pres les mides fins conduir-la a la derrota político-militar" i en respecte al nacionalisme en el seu conjunt, "l'Estat ha adoptat una sèrie de mesures que signifiquen segellar i tancar les portes d'aprofundiment democràtic".

 

Egibar subratlla que a la sentència d'il·legalització d'ANB s'arriba a dir que "l'esquerra abertzale és esquerra terrorista" i considera que la decisió del Constitucional de prohibir la consulta basca també "està tapant totes les sortides". Per això, es pregunta el següent: "per on s'ha de caminar si l'Estat et tanca totes les portes d'aprofundiment democràtic?". Doncs, segons Egibar, "pel camí que marca la consulta, que és un instrument democràtic homologat a Europa". Egibar no entén que "algú vegi en una consulta no vinculant el perill de la segregació d'Espanya". Segons el mateix, "des que al 2002 es va aprovar la Llei de Partits, hi ha hagut una poda sistemàtica de drets civils i polítics".

 

Egibar defensa aferrissadament la consulta proposada pel lehendakari i assegura que "el que no ens esperàvem és que Zapatero portés la consulta al Constitucional". Segons Egibar, "aquí hi ha una col·lisió de sobiranies. Una sobirania espanyola que s'imposa i un poble basc que reclama una sobirania, un àmbit de decisió". En aquest sentit, afirma que "la consulta ha vingut per quedar-se" i adverteix que el 25 d'octubre, que és quan el PNB ha convocat un acte simbòlic de protesta per la prohibició de la consulta, "no és una data en la que el PNB acomiadi la consulta de forma lúdico-festiva".

 

Pel que fa a una possible treva d'ETA, Egibar creu que "en aquest moment ETA, d'oferir un alto al foc, li haurà d'oferir a l'esquerra abertzale perquè es pugui reestructurar. L'alto al foc ja no serà per propiciar una negociació amb l'Estat; avui ETA necessita l'alto al foc perquè la pròpia esquerra abertzale es pugui reorganitzar".

 

D'altra banda, defensa la formula del govern tripartit basc, ja que assegura que "el tripartit ha funcionat i funciona" i creu que el PNB és un partit "concebut com a instrument al servei d'un objectiu polític: la plena sobirania per a Euskadi".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat