Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 26 de d'agost del 2008 | 17:13
Recull de premsa · Internacional

Xabier Arzalluz: "El meu camí sempre ha estat la independència"


Xabier Arzalluz sempre s'ha caracteritzat per no mossegar-se la llengua. Així ho ha fet durant els més de 20 anys que va presidir el PNB i ho segueix fent ara, com es demostra en una entrevista que publica el diari sensacionalista El Mundo. Aquesta vegada, el diari madrileny dirigit per Pedro J. Ramírez, amant de les "intoxicacions informatives", s'ha hagut d'empassar les contundents paraules del líder nacionalista basc. Arzalluz assegura que "el meu camí sempre ha estat la independència, i ho continua sent" i afirma que la seva màxima aspiració és que "ens reconeguin que som un poble".
En aquest sentit, afirma que "el límit és que ens reconeguin el dret a l'autodeterminació, que reconeguin que som un poble. Ens han posat en el sac de la nació. No hi ha bascos, som gent que té una llengua estranya i aixequen pedres, però no ens reconeixen com a poble". Arzalluz creu que "si en aquesta Constitució s'hagués acceptat el dret a l'autodeterminació, ETA hagués deixat d'existir". Per això, afirma que "mai he acceptat una Constitució que ens tapa el camí del que pretenem. Si haguessin deixat lliure el camí de l'expressió dels basos, jo hagués dit sí a la Constitució".

Malgrat tot, assegura que el PNB no abaixarà la guàrdia i que continuarà apostant per aquesta via: "Al Quebec han fet almenys cinc referèndums, i no han parat, ni pararan. Nosaltres tampoc ho farem". L'expresident del PNB assegura que "els nostres vots no estan en el PSOE o el PP", sinó "en el món abertzale". Arzalluz assegura que "mai he estat d'ETA, però ho podria haver estat. ETA és de la meva ‘quinta', i tinc amics entre els seus fundadors. Eren nacionalistes radicals i catòlics, per cert, però jo mai vaig tenir la temptació d'entrar a ETA perquè no creia que mitjançant la violència es pogués aconseguir tot això i dubtava també de que valia la pena". Per això, aposta per la via de la negociació: "Jo sempre he procurat que Madrid negociï amb aquesta gent, però no he vist cap treva sincera de veritat".

D'altra banda, assegura que no li molesta que li hagin penjat l'etiqueta de "bèstia negra": "el poder central, tant el PP com el PSOE, necessiten fabricar-se un enemic, i m'han escollit a mi com la cara del diable, però això no em molesta". En canvi, "el que em molestaria és que m'hagués passat el que li ha passat a Imaz, que parlin bé des de Madrid de mi. Em van intentar desacreditar, i després comprar-me, i si no et poden comprar, et liquiden moralment".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat