Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 28 de de juliol del 2009 | 14:25
Recull de premsa · Internacional

Jim Mather: "Qualsevol informe només retarda el que és inevitable: que Escòcia sigui independent"

Barcelona · Jim Mather, cap de la cartera d'Empresa, Energia i Turisme d'Escòcia, ha explicat la viabilitat de la independència d'Escòcia a una entrevista a El Punt. Jim Mather ha assegurat que "qualsevol altra opció que no sigui la independència és una pèrdua de temps i de diners" i ha criticat la "poca neutralitat"

de l'informe de Calman, una proposta dels partits no nacionalistes del Parlament d'Edimburg que recomana una ampliació de competències per al país però rebutja la independència. "Hi ha una solució molt més elegant -ha dit Mather en referència al document-. La independència i la completa autonomia fiscal per a Escòcia. Qualsevol informe com el de Calman és complex i només retarda el que és inevitable: que Escòcia controli el propi destí, que sigui independent".

El ministre ha continuat amb l'argumentació: "Els números parlen per si mateixos. En els darrers trenta anys Escòcia ha crescut un 1,8 per cent de mitjana per any, mentre que la resta del Regne Unit ha crescut un 2,3 per cent [...].Hi ha hagut un període d'un creixement molt baix, mediocre. Algunes parts d'Escòcia han tingut registres encara pitjors, perquè l'1,8% de creixement anual inclou la revolució dels serveis financers, el descobriment del petroli o l'explosió de la indústria tecnològica. Moltes parts d'Escòcia no se n'han beneficiat".

Els motius els continua explicant: "Hem tingut un creixement molt baix perquè el control de l'economia és a Londres. Juguem un partit desigual, perquè tots els recursos se'n van cap allà. El centre de decisió, els propietaris de les empreses, els beneficis, el capital, els nous talents..., tots marxen. Necessitem tenir el nostre poder de decisió en matèria econòmica".

Pel que fa als arguments contraris a la independència d'Escòcia, Mather assegura que "l'estupidesa" és la principal característica d'aquests plantejaments: "s clar que una Escòcia independent és possible. Un dels poc països del Primer Món amb recursos petroliers no és viable econòmicament? Tenim universitats prestigioses, aquí s'ha forjat la Il·lustració i el liberalisme econòmic d'Adam Smith, tenim 5,1 milions d'habitants que parlen anglès en l'era del coneixement. I no som viables? s impossible, tot són oportunitats". En aquest sentit, Jim Mather ha recordat que si Escòcia tingués "el control de les decisions polítiques i econòmiques" seria "molt més eficient": "s més, fins i tot si heretéssim tota aquesta crisi que ells han provocat, estaríem molt més ben capacitats per sortir-ne, perquè tenim una visió exclusivament escocesa".

El ministre ha manifestat, també, una clara voluntat de mantenir estretes relacions amb nacions en la mateixa situació, com és el cas de Catalunya. "A Catalunya -ha dit Mather- es treballa de valent pels objectius catalans, i a Escòcia, pels escocesos. Plegades podem obtenir una combinació d'idees molt poderoses sobre què hauríem de fer o on hauríem de pressionar per aconseguir els objectius que busquem. Volem reconnectar Escòcia amb la gent de Catalunya, però també de Flandes i el Quebec. I és lògic, perquè afrontem reptes semblants. Hem de mantenir unes bones relacions amb les grans nacions del món, però també amb la gent que ens entén i que nosaltres entenem".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat