Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 3 de d'abril del 2012 | 16:08
Recull de premsa · Llengua

Carod: "La vaga dels Jubilats de Mallorca és una bona oportunitat per fer palès la unitat de la llengua"

"El setge polític ha començat allà i, si no troba resistència, arribarà també al Principat, amb la mateixa força i impunitat que valencians i balears ja coneixen. I no hi haurà ningú per ajudar-nos".

Josep-Lluís Carod-Rovira

L'exvicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha denunciat a un article a El Punt AVUI que "el retard de la notícia de la vaga de fam de Jaume Benet a la majoria de mitjans del Principat  pel català fan pensar en una certa inconsciència, insensibilitat i irresponsabilitat de Catalunya en relació amb la resta de Països Catalans" i ha sentenciat que la vaga promoguda pels Jubilats de Mallorca "era i és una bona oportunitat per fer palès l'àmbit de la llengua i la seva unitat".

A l'article Més enllà de dels rius i de la mar, Carod ha demenat: "Fóra demanar molt [...] que aquestes entitats organitzessin, fins a culminar el dia de Sant Jordi, una cadena per la llengua de dejunis simultanis [...] d'uns pocs dies, de Perpinyà a Alacant, de Maó a Formentera, per visualitzar[...] la solidaritat entre els parlants d'un mateix idioma, la seva capacitat de resistència i la seva voluntat de perdurabilitat i normalitat plena en el futur?".

Carod-Rovira ha denunciat a l'article que el català és una llengua "sense un mercat normal, amb grans dificultats per accedir a la producció creativa, editorial o musical", a més de les dificultats d'obtenir certs títols: "és una proesa i el primer escull ja és conèixer-ne l'existència". "La manca de comunicació interdialectal ─ha continuat─ en català, allò que és normal en les altres llengües, sentir-ne les variants d'un mateix idioma habitualment a la ràdio i a la televisió, en el nostre cas no és un fet normal sinó exòtic, estrany, sorprenent".
Sembla com si les agressions que rep el català al País Valencià o a les Balears no tinguin res a veure amb nosaltres"
En aquest aspecte, l'autor de l'article ha dit que es revolta cada cop que, des d'algun mitjà audiovisual "hi ha qui fa broma fotent-se d'algun personatge per la seva fonètica mallorquina o valenciana": "No comprenc com algú pugui riure's de com parla un altre, en comptes de plorar davant la pròpia ignorància".

Carod ha conclòs que qualsevol atac contra la llengua catalana, "tant se val on, és un atac contra [...] els ciutadans de Catalunya no podem restar-hi impassibles" i ha lamentat que és "desesperant la miopia existent davant el que passa més enllà dels rius i de la mar, allà on es parla el mateix idioma". "Sembla com si les agressions que rep el català al País Valencià o a les Balears, l'intent deliberat de genocidi lingüístic i cultural, no tinguin res a veure amb nosaltres, ni ens afectin gens ni mica" ha reblat.

El seu crit d'alerta final: "El setge polític ha començat allà i, si no troba resistència, arribarà també al Principat, amb la mateixa força i impunitat que valencians i balears ja coneixen. I no hi haurà ningú per ajudar-nos".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat