Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 28 de de març del 2012 | 18:18
Recull de premsa · Llengua

Foix: "Parlar català no és fer la guitza a ningú. Si Ramon Llull visqués hauria acudit a la manifestació de Palma"

"És constant el menyspreu [...] del poder polític espanyol a les llengües no castellanes".

Lluís Foix

El periodista i exdirector de La Vanguardia, Lluís Foix, ha assegurat que si Ramon Llull fós viu, "hauria acudit a la manifestació de Palma" en favor de la llengua pròpia i en contra de les agressions del Govern al català.

A l'article Ramon Llull s'hauria manifestat, Foix ha dit que l'argument d'aquells qui anul·len la presència del català a la vida pública "és que on es pugui entendre tothom en una llengua comuna no cal utilitzar altres idiomes per més protegits que estiguin per les lleis".

En aquest sentit Foix ha dit que "seria interessant" que els polítics que a Estrasburg, a Madrid o a les Balears "neguen al català el seu dret a ser una llengua de primera, es passessin llargues temporades a Suïssa o Suècia, on diversos idiomes conviuen en les institucions".
Els polítics que creuen que l'homogeneïtat lingüística és pràctica per a les institucions ho deuen fer més per ignorància que per responsabilitat"
Foix ha sentenciat que "no hi ha llengues majors o menors per gran o reduït que sigui el seu espai demogràfic o territorial" i ha denunciat que l'"extinció de les llengües que estem presenciant [...] és exactament paral·lela als estralls que fan en la fauna i la flora però d'una manera més definitiva, perquè les llengües no rebroten". Sobre el cas que viuen els ciutadans a les Illes Balears, l'autor de l'article ha denunciat que el govern de Bauzá està aplicant una "inexplicable regressió de la llengua".

"La llengua no és un caprici d'uns quants romàntics ─ha continuat Lluís Foix─  sinó l'expressió més clara d'una manera d'entendre la realitat". En aquest aspecte, Foix ha conclòs que els polítics que "entenen que l'homogeneïtat lingüística és pràctica i més barata" per al funcionament de les institucions "ho deuen fer més per ignorància que per responsabilitat". "Parlar català no és fer la guitza a ningú" ha sentenciat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat