Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 14 de de maig del 2012 | 17:07
Recull de premsa

Pasqual: "Entre el determinisme autonòmic i l'independentisme romàntic, Unió fa lloc al sentit comú"

"Agradi o no agradi als partits i les organitzacions d'ara, en l'últim mig segle Unió va començar a parlar d'independència molt abans que ningú".

El periodista Josep Maria Pasqual ha dit entendre que a "molta gent li molesti l'aposta d'Unió per la confederació": "És lògic, ara que Catalunya comença a sortir de les ambigüitats i tothom comença a descobrir què amaga sota la màscara [...] només faltava que Unió es tragués de la màniga la fórmula de la confederació".

"Però no ens enganyem ─ha continuat─. Aquí, dels partits en actiu més antics, l'un és Unió, i l'altre ERC, fundats l'any 1931. Vuitanta anys són molts més anys dels que puguin tenir moltes de les persones que aquests dies banalitzen o menyspreen Unió. Caldria que més d'un dels megapatriotes acusadors d'Unió es rumiés bé si estaria disposat a caure davant d'un escamot d'afusellament a Burgos o, simplement, que es preguntés si s'ha arriscat tant en la defensa del país com ho va fer la gent d'Unió durant la llarga nit. En les ponències redactades fins al 1936, tampoc. En l'aturada de la clandestinitat, tampoc".

L'autor de l'article La fórmula d'Unió ha dit que UDC, "fins aleshores, havia reclamat el reconeixement d'una autonomia plena i absoluta, dins d'una confederació ibèrica lliurement pactada", però que en la declaració de l'any 1963, "que marca l'estratègia fins al present, Unió destapa una fórmula que cal llegir atentament per no caure en la superficialitat: Una confederació amb independència política, interdependència política i fraternitat espiritual amb els altres pobles."

Pasqual ha defensat que l'esment de la independència "és un registre propi i estratègic" d'Unió i que és "previ a qualsevol moda". "Una altra cosa ─ha continuat─ és la tàctica gradual i l'estètica dialogant que, òbviament, no han de convèncer els adeptes d'altres sigles: En aquest cas [si l'altra part no està conforme amb la confederació], els que la fessin impossible serien els responsables que els catalans haguessin d'acudir a la que llavors seria l'única solució compatible amb la dignitat de Catalunya i l'únic mitjà de garantir el seu normal desenvolupament, que seria la independència total i absoluta."

Josep Maria Pasqual ha conclòs que "entre el determinisme autonòmic i l'independentisme romàntic, Unió fa lloc al sentit comú".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat