Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 20 de d'octubre del 2015 | 10:46
Recull de premsa · Política catalana

Pugès: "El que cal és tornar a guanyar clarament aquestes eleccions i ser capaços de mobilitzar, de nou, tot el vot independentista"

En aquest article, Pere Pugès analitza quatre dates clau per al procés sobiranista català: 9-N, 27-S, 15-O i 20-D i aposta per una candidatura única de les forces sobiranistes de cara a les eleccions generals del 20-D que demostri, un cop més, a les urnes que el poble català vol la independència.

Són quatre dates que s'expliquen soles i que, juntes, representen quatre fites d'un mateix camí, un camí que va començar un 13-S i del qual ja es comença a veure el final. Bé, de fet, alguns diran que va començar segles enrere, o només anys, i d'altres diran que el final queda molt lluny i ple d'incerteses. Ja se sap, som així!

N'hi ha moltes altres, de dates significatives en aquest camí, però he volgut destacar-ne tres de passades per situar-nos en el que cal fer a partir d'ara i, sobretot, què hem de fer en la propera fita, la més immediata, el 20 de desembre. I parlo de seny i rauxa en el títol perquè cadascuna d'aquestes quatre fites pot interpretar-se com una combinació de seny i rauxa, encara que poques vegades aquesta combinació hagi estat ben estudiada i hagi estat fruit d'un acord ben treballat. Malgrat tot, avancem!

El 9-N va representar un punt d'inflexió important en molts d'aspectes, però ara vull destacar-ne un que pot ser molt important per recórrer el tram de camí que ens queda. Vam ser capaços d'imposar la nostra pròpia legalitat a la que ens volia imposar l'Estat espanyol. De fet, hem de reconèixer que la majoria no va ser conscient del que havíem fet fins que vam conèixer la gran participació ciutadana en la jornada.

Els dies posteriors al 9-N vam anar sent conscients que va ser una gran jornada d'autoafirmació nacional i la reacció dels poders de l'Estat espanyol ens va demostrar que havíem fet un gran acte de desobediència massiva"

Una pràctica que, de ben segur, ens servirà d'ara en endavant.

Vull saltar ràpidament al 27-S perquè és millor estalviar-se les giragonses i el mareig permanent que van des de final de novembre del 2014 fins a mitjan juliol del 2015. Tots plegats ens ho hauríem de fer mirar per saber fins on som capaços de complicar-nos la vida tots solets, però ara vull remarcar la part positiva de tots aquests deu mesos. El 27-S va tornar a ser una jornada esclatant de participació i amb uns resultats que, valorats amb calma, són netament favorables a mantenir el rumb que ens havíem marcat.

El 15-O, acabat de passar, ja representa moltes coses i pot representar-ne moltes més si l'Estat espanyol continua cometent errors (vist des de la seva òptica). Intueixo que acabarà sent el punt d'arrencada de l'acceleració final per cobrir la darrera etapa abans del que es preveu en el full de ruta de Junts pel Sí. Hem de preparar molt bé aquesta etapa final si l'hem de recórrer a un ritme frenètic. Hem de saber aprofitar la oportunitat i, com sempre, no hem de cometre errors. Quan es circula al límit de velocitat, qualsevol error resulta fatal. No m'atreveixo a assegurar que provocar aquesta acceleració formi part de l'estratègia dels poders de l'Estat espanyol, però tampoc ho descartaria.

El 20-D és un parany i, alhora, una nova oportunitat. Tot depèn, en primera instància i com sempre, de les decisions que prenguem nosaltres"

Hi ha un sector, diguem-ne arrauxat, que considera que aquestes ja no són les nostres eleccions i que a Madrid no hi hem d'anar a fer res. En canvi, hi ha un altre sector, diguem-ne assenyat, que considera que és una nova oportunitat per seguir demostrant, a les urnes, que el poble català vol la independència. Fins ara ens n'hem sortit, però estaria bé que a partir d'ara deixem d'improvisar i siguem conscients que només arribarem fins al final desitjat si sabem combinar encertadament les dosi de seny i rauxa.

Una decisió o l'altra estan plenes de perills. Sospesem-los. No presentar candidatures independentistes i, lògicament, cridar a l'abstenció massiva, no impedirà que els 47 diputats i els 16 senadors escollits el 20-D a Catalunya siguin quasi tots (menys els de Catalunya Sí que es pot?) clarament unionistes. La confusió que aquesta situació generaria a nivell internacional no ajudarà gens ni mica a assegurar els suports que més endavant necessitarem.

Presentar-nos dividits, amb candidatures de partit com sempre s'havia fet, tampoc facilitaria la lectura dels resultats a nivell internacional. Si s'acaba anant-hi per separat voldrà dir que no hi ha acord sobre el que s'ha d'anar a fer a Madrid"

I, per tant, no serà fàcil sumar resultats d'uns i altres i, sobretot, l'endemà ens podem trobar un titular que encara hi ajudaria menys: C's guanya les eleccions a Catalunya. I si em remeto quasi en exclusiva a la lectura internacional ja es deuen imaginar que és perquè, tal com anem, només hi veig un final possible: la intermediació internacional.

No crec que haguem d'esperar a veure què ens diuen les enquestes que deuen haver encarregat uns partits i els altres. El que cal és no continuar improvisant i fent els acords a corre-cuita, quasi per necessitat i només quan les enquestes ens diguin que anant per separat hi podem prendre mal.

El que cal és tornar a guanyar clarament aquestes eleccions i ser capaços de mobilitzar, de nou, tot el vot independentista. I això ho farem si tornem a generar il·lusió col·lectiva i expliquem ben bé què hi anem a fer, a Madrid. Ja no hi anirem a demanar cap altre referèndum. En tot cas, hem d'anar-hi per oferir la possibilitat d'una solució pactada, en benefici d'ambdues parts, amb un termini tancat per arribar a l'acord i avançant una data: l'11-S del 2016 declararem la independència si no hem arribat a un acord satisfactori abans de l'agost del 2016. I hem de deixar ben clar que per totes les qüestions que no siguin aquestes, prendrem l'opció de "seients buits". Aquest ha de ser tot el programa de la candidatura d'unitat catalana.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat