Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 6 de de juny del 2016 | 11:48
Recull de premsa · Política catalana

Culla: "Legionaris a vèncer"

En un article a El País, l'historiador Joan B. Culla, opina que si la manifestació legionària de fa uns dies a Barcelona hagués estat de signe contrari, "l'escàndol mediàtic i polític hauria durat setmanes, Ciutadans, el PP i fins i tot potser el PSC haurien demanat explicacions".

Planteja el supòsit que si la manifestació legionària del passat dissabte 28 de maig hagués estat protagonitzada per "individus abillats amb uniformes militars o paramilitars —per exemple, la camisa verda i els pantalons negres dels escamots d'Estat Català dels anys 1930—" i que  durant la marxa s'haguessin cridat consignes "constants de suport a una Catalunya independent", "l'endemà les imatges de la marxa uniformada haurien omplert les portades de la premsa, acompanyades per titulars del tipus 'El feixisme separatista ensenya per fi el seu rostre', 'Els nazis de l'estelada' o 'Ultraindependentistes'", seguit de diversos articles signats per personatges com "l'infatigable senyor Joaquim Coll", advertint "que l'independentisme català és intrínsecament totalitari, cavernícola i lliberticida" i que "fins i tot la vicepresidenta del Govern [...] s'hauria permès unes acotacions sobre la fractura social i l'amenaça antidemocràtica creixents a Catalunya".

Critica que els diaris de l'endemà només destaquessin en les seves cròniques el "friquisme" de la desfilada, "inclosa la cabra que va acompanyar als aguerrits veterans". I opina que "Treure dramatisme em sembla bé", però "No m'ho sembla tant que es despatxi la insòlita manifestació amb algunes al·lusions sarcàstiques a les panxes dels antics legionaris, a les camises descordades i a la cabra innocent. I no m'ho sembla perquè, si estiguéssim parlant d'una manifestació semblant (idèntica és impossible) però de signe contrari, l'escàndol mediàtic i polític hauria durat setmanes, Ciutadans, el PP i fins i tot potser el PSC haurien demanat explicacions sobre l'autorització governativa del desplegament i la fiscalia ja hauria intervingut en l'assumpte. En canvi, dissabte es va associar la legítima defensa de la unitat d'Espanya amb la força bruta d'una unitat militar de xoc i amb el reaccionarisme clerical, va haver-hi apropiació d'una policia de tots..., i el columnisme unionista roman mut".

I conclou que "Tal vegada, després d'haver-nos explicat el que amaga l'estelada, Joaquim Coll podria explicar-nos què amaga, o què calla, Societat Civil Catalana".



Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat