Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 27 de d'octubre del 2016 | 12:16
Recull de premsa · Política catalana

Civit: "La revolució tranquil·la que es vol tornar a despertar"

En un article a Vilaweb Ferran Civit es fa ressò de l'estrena a Mont-real de "Le peuple interdit"  documental del cineasta quebequès Alexandre Chartrand sobre un poble al qual no permeten fer el referèndum per decidir el seu futur, el nostre.

Així ens explica que "A l'estrena, tota la plana major de l'independentisme quebequès, tant dels principals partits (Parti Québécois-PQ, Québec Solidaire-QS i Option Nationale-OP) com de la principal plataforma anomenada Oui Québec. I, és, la comunitat catalana, com més va més gran, articulada en el Casal Català del Quebec, l'ANC-Quebec i els castellers de Mont-real. S'acaba la projecció i esclata l'entusiasme. Tothom dret aplaudint i una llarga ovació de minuts al creador"

També que les reaccions no han estat totes les mateixes "L'espectador català i el quebequès ho han vist de la mateixa manera? Doncs no. El català mirant amb nostàlgia, o bé el país o bé les mobilitzacions, i amb ganes de tornar a un país ja convertit en República Catalana. I el quebequès al·lucinat tant amb el fet que no puguem votar com amb l'impacte de les grans mobilitzacions que hem fet a casa nostra (i això que al documental només hi surt la V del 2014 i la Via Lliure del 2015)".

I és que afirma Civit "el moviment quebequès es troba en un cert estancament estratègic. Després dels grans salts endavant pels referèndums del 1980 i 1995, al Quebec es comencen a moure coses i hi ha un cert neguit per a debatre i dibuixar escenaris" doncs afegeix aquest que " Amb una llei 101 del 1977 que garanteix la preeminència del francès al Quebec i una assumpció de la plurinacionalitat que molts ja voldrien dins l'estat espanyol, el Quebec vol despertar-se del miratge del federalisme canadenc. Està en una situació similar a la del País Basc, on el miratge del concert econòmic fa semblar que l'única aspiració política sigui governar una gestoria. Però, vist amb perspectiva, ha estat crucial per a Catalunya no tenir ni el respecte amb què viuen els quebequesos ni els recursos propis bascos. Tindríem un independentisme tan fort amb el català al mateix nivell que el castellà per part de totes les administracions i sense espoliació fiscal i amb les inversions pertinents en infrastructures? Sembla que els federalistes canadencs ho han entès, almenys en part. A Espanya, com que no n'hi ha, doncs no ha entès ningú".

Té molt clar el periodista, a més a més, que "Amb la sensació de confortabilitat, costa molt de canviar les coses. Però de voluntat no en falta. Al Parti Québécois viuen un gran debat intern que no s'ha aturat pas amb l'elecció del seu nou màxim dirigent, Jean-François Lisée. Parlen de com i quan encarar el tercer referèndum, però sense tenir sensació que arribi la tempesta perfecta per a impulsar-lo. Sense consens intern ni extern, s'ha presentat una opció a llarg termini per a fer-lo durant els anys vinents.  I, per això, aquests darrers temps n'ha nascut una escissió més a l'esquerra i més independentista, Option Nationale, ara encapçalada per Sol Zanetti i, de moment, extraparlamentària".

Ens diu finalment que "I mentre les aigües romanen almenys somortes per la part superficial, algú vol començar a moure el debat. Personalitats de la societat civil d'àmbits diferents (ecologisme, política, moviments estudiantils, feminisme, cultura, etc…) promouen la necessitat de parlar del Quebec del futur amb 'Faut qu'on se parle'.  Tot i que només s'han fet les sessions de Quebec i Mont-real, l'objectiu és fer-ho extensiu a tot el territori. Es tracta de fer, en certa manera, un procés constituent des de baix amb l'ajuda de noves tecnologies. Això sí, procés constituent per a iniciar un procés emancipador i renovador políticament".

I conclou "Al Quebec es comença a fer xup-xup, però encara no se sap cap a on anirà i se n'haurà de fer el seguiment. Això sí, el nostre xup-xup en constant evolució ja el va filmar l'Alexandre Chartrand del 2014 al 2015. I si volem adonar-nos com ens veuen des del Quebec, el 24 de novembre se'n fa l'estrena a Barcelona i el 26 a Perpinyà. I per a fer revisió d'allò que s'ha fet, res millor que algú de fora que ens posi un mirall al davant. Merci, Alex!".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat