
En una entrevista a la Vanguardia la coordinadora general del Partit demòcrata Català, Marta Pascal, afirma respecte les dificultats que estan tenint a l'hora d'inscriure el nou partit "Som conscients que hem de corregir alguns aspectes formals i ho farem. Però no renunciarem al nostre esperit fundacional, que és que aquest país tingui un Estat.
I, com ens hem dotat d'un partit que vol una cultura política diferent, decisions en relleu com la de canviar de nom es prendran, si arriba el cas, consultant als associats. En tot cas, estem convençuts que podem defensar el nostre nom". I al respecte afegeix "No acceptem de cap manera que un ministre de l'Interior o un Govern de l'Estat faci política d'una cosa tan fonamental com el registre d'un partit polític".
Pel que fa a la possibilitat de que s'acabin convocant unes terceres eleccions Pascal assegura "Estic convençuda que els problemes d'ingovernabilitat espanyola es solucionen amb una cosa tan senzilla com és posar les urnes a Catalunya". I en cas que s'acabessin produint defensa Pascal que per tal d'escollir el seu cap de llista "si no hi ha més remei que anar a altres eleccions, el que farem és utilitzar el procediment de primàries per escollir els caps de llista tal com vam acordar".
En relació amb ERC Pascal afirma que "Amb ERC compartim Govern, full de ruta i l'horitzó de llibertat per al nostre país, però és evident que hi ha diferències en el model de societat. I el que faig és no amagar que dinàmiques partidistes com les que es van veure en l'acte dels quaranta anys de la primera Diada a Sant Boi de Llobregat, i els possibles escenaris de futur que a partir d'aquí es dibuixen, ara no corresponen a un moment tan transcendent com el que som".
I sobre el futur de la nova afirmació diu Pascal "Més enllà de diferències amb CDC o no, el que farà que la gent s'acosti a nosaltres serà la nostra capacitat de seduir, il·lusionar i encarar els problemes fonamentals dels ciutadans. L'aspecte clau és convèncer que el nou Estat serveix per millorar el nivell de vida de la gent. Hem de donar un horitzó il·lusionant però també convèncer que podem resoldre els problemes del dia a dia".
Finalment i sobre un possible referèndum creu que "El que és rellevant del referèndum no és que sigui unilateral, sinó que estigui ben fet, sigui segur i vinculant i, per tant, tingui efectes. És una eina potent que ens pot ajudar a explicar en termes internacionals que el que estem fent té una base democràtica i una base de majories molt sòlida, però el que és rellevant, insisteixo, és que sigui vinculant, no que sigui unilateral. Si ho fem, doncs, serà amb totes les conseqüències. El debat de la unilateralitat ens situa en termes que són erronis, em sembla més un concepte de cara a la galeria que res més" i afegeix "Sempre hem dit que el nostre model ideal seria l'escocès i el president Puigdemont així ho explicita. Però si no és possible, no podem renunciar de cap manera, si entre tots vam decidir que el referèndum és una peça fonamental, a utilitzar-lo. Insisteixo que el que és clau del referèndum és que els seus resultats tinguin efectes. Com ho va tenir el de l'Brexit o el d'Escòcia".