Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 30 de de setembre del 2016 | 13:40
Recull de premsa · Política catalana

Soler: "Hem entrat en un nou capítol, una autèntica tombada de truita: mentre Espanya es resigna al continuisme, Catalunya prem l'accelerador"

En un article al diari Ara titulat "El referèndum torna a casa" Toni Soler assegura que "Fa nou mesos, el Procés vivia un moment agònic, víctima de les expectatives del nou cicle polític espanyol: per primer cop en anys, semblava més fàcil que canviessin les coses a Madrid que no pas a Barcelona.

I això va donar ales als comuns per guanyar dos cops les eleccions, enarborant la bandera del dret a decidir" Aquest dimecres, però, hem entrat en un nou capítol, una autèntica tombada de truita: mentre Espanya es resigna al continuisme, Catalunya prem l'accelerador. El referèndum ha comprat el bitllet de tornada des de Madrid. Per allò que s'anomena el relat, es pot dir que Junts pel Sí ha recuperat la iniciativa"

Així, per a Soler "Puigdemont ha tornat a lluir davant del faristol. És un polític d'aire postconvergent. Mostra una moderació menestral que, de sobte, es torna contundent i desacomplexada. D'altra banda, cap president ha sigut tan clar en la seva aposta independentista com ell ho ha estat aquest dimecres. Es pot afirmar que Puigdemont ha vinculat el seu futur polític a l'èxit de l'actual full de ruta. Si s'aproven les anomenades lleis de la desconnexió, i després no hi ha referèndum, la legislatura no podrà continuar i JxSí passarà a la història. Però el discurs del president no ha mostrat cap vacil·lació".

Pel que fa al referèndum creu el periodista que "Des del punt de vista tàctic, l'aposta de Puigdemont és un desafiament per a la CUP, sobre qui recaurà tota la pressió fins al debat de pressupostos; i encara més per a Ada Colau, que sempre s'ha mostrat tan partidària del referèndum com reàcia a afegir-se a estratègies d'altri. Ara, però, l'alcaldessa va a remolc. Hi ha una data. ¿Què en dirà, del referèndum, el seu nou partit? Puigdemont ha mostrat la seva preferència per una consulta "pactada", com és la seva obligació. Coscubiela, simptomàtic, ha replicat que els adjectius són secundaris" i a fegeix al respecte que "Però en un conflicte entre les institucions espanyoles (molt probablement dominades pel PP) i el referèndum català, la posició dels comuns difícilment podrà ser neutral".

I conclou aquest que "Puigdemont segurament ha guanyat un any de coll, però també un any de trencacolls, sota la fatigosa fiscalització de la CUP, amb JxSí en una tensió controlada però contínua, uns pressupostos que -pel que anticipen les xifres- no seran fàcils de pactar, i el persistent setge judicial espanyol. Ho va advertir Enric Millo: "Quan es diu referèndum o referèndum s'està dient conflicte o conflicte". Però quan es diu conflicte, també es poden estar dient moltes coses diferents. Potser el més trist no és que el conflicte substitueixi el diàleg, sinó que en sigui la condició prèvia".





Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat