Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 4 de d'octubre del 2016 | 10:25
Recull de premsa · Política catalana

Torra: " És evident que sempre, a una presumpta esquerra, li han provocat –i li provoquen– urticària els fets directament relacionats amb la sobirania catalana"

En un article al Punt Avui titulat "L'última barricada" el periodista Quim Torra afirma que "el vell paradigma de la malvada burgesia catalana –associada al catalanisme–, roman" i que aquest darrerament ha revifat "en una

estratègia calculadíssima per descavalcar l'eix independència sí/no del centre del debat polític del país". Ans el contrari, explica Torra que "Tots els historiadors de més prestigi del país han posat de manifest el caràcter essencialment popular del catalanisme. Una estranya combinació de professionals liberals, menestrals, botiguers, pagesos i classes populars, obreres. Breu, la classe mitjana i treballadora, avui emigrada majoritàriament a l'independentisme. No havia calgut mai adjectivar el catalanisme com a popular, perquè senzillament no n'hi havia cap altre".

També ens diu el periodista que "És interessant constatar com una part notable d'aquella intel·lectualitat d'esquerres que venia de la lluita antifranquista assumeix en l'actualitat sense embuts la defensa dels postulats més retrògrads, conservadors i pro establishment que es poden sentir al país. Avui, els senyors Morans veuen Catalunya i no l'entenen. Veuen un poble que es dóna la mà i s'esgarrifen; veuen espais de memòria recuperats i posen el crit al cel; veuen que el discurs hegemònic gira al voltant de la llibertat i la democràcia i es refugien en el sarcasme o l'insult. El seu relat és trist i agre. En un moment de renaixença del país ells hi veuen decadència. Els Morans van oblidar-se que no només s'ha de ser d'algun lloc, sinó que cal estimar-se'l. Aspiraven al cosmopolitisme, però si s'enfrontessin al mirall hi veurien, espantats, el reflex d'un espant, l'hòrrid provincialisme".

Així, per Torra "És evident que sempre, a una presumpta esquerra, li han provocat –i li provoquen– urticària els fets directament relacionats amb la sobirania catalana. Capaços d'empatitzar amb totes les lluites nacionals de l'univers excepte amb la pròpia. He renunciat a entendre-ho. Però ara, a més a més, ara que en aquest país hi ha més del 65% dels ciutadans que creuen en una República, tornar a l'espantall del "catalanisme de classe –burgesa–" és la manera de fer el by pass al repte revolucionari que planteja el dret d'autodeterminació per convertir-se en l'última barricada de l'unionisme".

I conclou aquest "És inconcebible pensar en una idea abstracta de plena sobirania, sinó que aquesta consisteix a disposar d'eines i mitjans per assegurar un futur social, econòmic, cultural i nacional a una col·lectivitat. I sí, nacional, també. És el que passa quan et converteixes en un estat, de sobte ets com qualsevol altre i tens a les teves mans les seves mateixes competències per fer les polítiques que vulguis. I no pas les que puguis".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat