Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 11 de d'abril del 2016 | 12:54
Recull de premsa · Política catalana

Torra: "Per aconseguir la independència, ens caldrà superar l'actual fase de protesta per passar a la de la no cooperació amb l'Estat"

En un article al Punt Avui  l'escriptor i editor, Quim Torra afirma que "Culminar la preindependència –la fase d'execució del procés en què ara mateix ens trobem– exigeix que es produeixin totes les condicions perquè es provoqui una tempesta política perfecta".

I afegeix al respecte que "Caldrà lideratge compartit, projecte comú i unitat d'acció; governança del balanceig entre el mentrestant i l'objectiu final; seguretat jurídica i acceleració; eixamplament de la base independentista; el cercle virtuós dels tres eixos de la ruptura democràtica, procés constituent i pla social; una societat civil –àmplia, plural– més important i necessària que mai; la proclamació d'independència sotmesa a un referèndum unilateral (creades les estructures d'estat que ens han de permetre controlar el territori) i la mediació internacional".

Torra, a més a més, remarca que "en aquesta fase final és que, per aconseguir la independència, ens caldrà superar l'actual fase de protesta per passar a la de la no cooperacióamb l'Estat".

L'escriptor en l'article repassa diversos estudis sobre transicions polítiques i en treu diverses conclusions en relació al procés català "Fins ara, el moviment independentista s'ha mogut en l'àmbit de la primera: protesta i persuasió, desenvolupant una gamma extraordinària de formes creatives de desafiament a l'Estat impropi. En aquests darrers cinc o sis anys hem fet de tot i l'èxit ha estat il·lusionar una part molt considerable de la ciutadania, que ha viscut amb intensitat i passió el que s'ha anomenat "la revolució dels somriures" i que "encara s'ha assolit un guany més decisiu, vital davant els mesos que ens esperen: organitzar un teixit associatiu capaç, estructurat i altament professional. Tant l'ANC, com Òmnium, com l'AMI –les tres grans–, amb la resta d'entitats independentistes, han excel·lit a articular equips, cohesionar grups, planificar estratègies i llançar tota mena de campanyes. Aquesta experticeserà fonamental amb vista a prendre el determini del pas següent que, amb tota probabilitat, haurem de prendre: passar a la fase de no cooperació. I és que també la preindependència caldrà guanyar-se-la al carrer".

I conclou "Complir el mandat democràtic del 27-S és tirar endavant els programes electorals i la resolució de desconnexió del 9-N. Sense les estructures d'estat no podrem falcar una proclamació d'independència, però tampoc no hi arribarem sense el procés constituent o el dia a dia del pla de xoc social. Cal que tot conflueixi al mateix temps. Però tot això ja sabíem que ens ho trobaríem al davant, oi? I és en aquest sentit que la desobediència esdevé l'autèntica clau per obrir el forat de la gàbia" i que per a tot això "ens calen unes entitats de la societat civil fortes i independents amb una ambició total, objectiu nítid, pràctica de desobediència / fidelitat institucions catalanes, mètodes pacífics i escrupolositat democràtica. Amb la tranquil·litat de saber que un poble al darrere està esperant i decidit"

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat