Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 11 de de juliol del 2016 | 00:00
Recull de premsa · Política catalana

Tresserras: " La por a l'acció constructora"

En un article a l'Ara Joan Manuel Tresserras afirma que "La por a moure's en escenaris nous, poc o gens coneguts, que obliguen a posar al dia tot el bagatge acumulat en etapes anteriors, és una de les principals manifestacions del conservadorisme polític.

I afecta en un grau similar la dreta i l'esquerra" i afegeix "se suposa que romanen els espais polítics, però que canvien les seves expressions electorals".

També ens diu Tresserras que hem de tenir en compte "la responsabilitat de les "velles" formacions en la degradació política que s'ha produït. Finalment, si tot plegat no ha de quedar reduït a un simple relleu de denominacions i lideratges, cal exhibir noves actituds i nous relats de legitimació; disposar d'instruments que permetin difondre la crítica anterior i adquirir notorietat, i, sobretot, cal haver pogut elaborar i transmetre un PROJECTE que engresqui l'espai polític defraudat i pugui generar noves expectatives. Per això, en un context de crisi, és sempre necessari impulsar la idea del CANVI; encara que no sigui suficient. Sovint, quan la proposta és ferma i ambiciosa, ha d'anar acompanyada d'un projecte i de fórmules entenedores, sintètiques i emblemàtiques que en facilitin la propagació: una paraula, una expressió, una imatge, un breu llistat de punts que puguin ser recordats i recitats. La possibilitat d'unes accelerades identificacions i enquadraments".

Pel que fa als resultats electorals del 26-J assegura que "Constaten, però, l'existència d'un nacionalisme espanyol extremadament conservador que, malgrat els episodis d'incompetència política, els enganys, l'arbitrarietat o la corrupció, només es troba degudament expressat pel PP. Però hi ha, també, la resistència del PSOE a l'encalç de Podem-IU i les seves "confluències". ¿Com podem explicar el fracàs de tots els pronòstics que anticipaven el nou predomini de Podem sobre el PSOE? Un PSOE sense projecte, d'ideologia diluïda, en retrocés constant, ha pogut aguantar davant del desplegament crític i la connexió amb els moviments socials i els seus entorns de comunicació de Podem. Una crítica intel·lectualment interessant i una idea de canvi semblaven ben instal·lades entre els electorats d'esquerres. I, a manca d'un projecte més elaborat, hi havia el múscul municipal (Barcelona, Madrid, etc.) i una idea d'Espanya menys monolítica i autoritària. Potser a escala catalana, transigir amb un referèndum i acceptar -d'entrada- el dret a decidir no sembla gran cosa. Però a escala espanyola suposa situar-se en un espai clarament diferenciat. Tan diferenciat que ha tingut costos electorals indissimulables".



I conclou Tresserras "La proposta de proclamar la independència de Catalunya i construir un nou estat com a via d'institucionalització d'un nou equilibri i d'una nova hegemonia socials, com a resultat d'un gir democràtic que permet repensar-ho i refer-ho gairebé tot, és l'instrument de transformació política més poderós que han tingut mai el conjunt de les classes treballadores d'aquest país. És l'escenari històric volgut per qualsevol activista d'esquerres. Per no veure-ho cal tenir la mirada molt entelada de prejudicis"

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat