Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 8 de de febrer del 2011 | 15:34
Recull de premsa · Política

Ferran Requejo: "La majoria d'estats de dret es mostren refractaris al seu pluralisme intern"

Barcelona · Ferran Requejo reflexiona, en un article publicat a l'Ara, sobre l'estat de dret i el pluralisme. Afirma que d'estat de dret n'hi ha de diferents tipus i que "bona part dels estats de dret existents s'han mostrat refractaris, i fins i tot contraris, al seu pluralisme intern, especialment en contextos de diversitat nacional".

El catedràtic de Ciència Política de la UPF parla del cas de l'estat espanyol i afirma que "l'Estat espanyol és en això un dels més deficients", ja que "les seves majories nacionals -i els partits que les representen- mostren, davant del pluralisme, una de les cultures polítiques més reaccionàries de tota la política comparada de les democràcies actuals". A aquest fet s'hi afegeix "un permanent espoli fiscal". En aquestes condicions, assegura Requejo, "el diàleg esdevé bastant inútil" i per a les minories nacionals, "la solució implica establir una estratègia des de la força de les institucions pròpies, de la societat civil i de referents internacionals".

Requejo assegura que en el terreny polític, "la majoria vinculada al nacionalisme d'estat tindrà poc interès a caviar la interpretació estatalista dels conceptes i valors legitimadors de les democràcies". Per contra, "les minories nacionals seran més conscients dels biaixos ideològics existents i de la necessitat de canviar la interpretació d'aquells valors i institucions per tal d'establir unes relacions més justes entre majories i minories nacionals". Assegura que "a les majories els resulta fàcil estar cegues davant el pluralisme nacional" i fàcilment "se situen en una posició conservadora, favorable a un statu quo' en el qual són hegemòniques".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat