Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 10 de de febrer del 2011 | 16:33
Recull de premsa · Política

R. Zallo: "L'esquerra abertzale il·legalitzada ja ha fet el deure més important: despullar-se i comprometre's"

Barcelona · El catedràtic de la UPV-EHU, Ramon Zallo, ha assegurat a un article que la presentació de Sortu "té una gran importància per molts motius": "s la presentació en societat del lideratge irreversible de l'esquerra abertzale històrica política sobre el conjunt del corrent i inclou la denúncia d'hipotètiques accions futures d'una ETA que ara ja sap al que s'arrisca".

A l'article Sortu o l'au fènix, Zallo ha indicat que aquest nou lideratge polític de l'esquerra abertzale "es presenta amb una nova càrrega ètica (no a la violència, cooperació i compromís)" que alhora ha hagut d'aguantar "tempestes (perseverança)" fins a fer "una proclama a tot el corrent (renovar-se o morir)" i ha hagut d'adaptar-se a "una nova manera de treball enequip (la forma partit sobre la forma assembleària de lenta gestió i propensa a les manipulacions carismàtiques) ".

L'autor de l'article ha assegurat que el llenguatge "directe, expressiu" deixa enrere "les formulacions d'evitar obstacles en què era més important allò omès que allò que s'expressava". "Això és molt important" ha sentenciat Zallo, perquè suposa "posar la pilota a la teulada aliè, en el del Govern espanyol": "L'esquerra abertzale il·legalitzada ja ha fet el deure més important i més enllà de l'expectativa del que li demanaven: despullar-se icomprometre's".

I és per això que Zallo ha dit que "era per riure veure l'estupor i la ràbia dels qui viuen dels problemes que no volen resoldre" en referència a Basagoiti i UPyD: "A més per justificar el seu propi immobilisme, li demanen a Sortu que entri en quarantena i es faci l'harakiri. Se'ls ha acabat la millor arma que tenien contra els drets nacionals bascos i els nacionalismes: la violència".

Finalment, l'autor de l'article ha assenyalat dos factors clau que han provocat aquest canvi en l'esquerra abertzale: "Han estat més decisius dos tipus defactors [...]. D'una banda, factors de suport com el recolzament social a la legitimitat de tots els projectes polítics, la cooperació de la major part de l'espectre polític basc, i els bons oficis d'observadors i Lokarri. D'altra banda, i més important, factors interns com la fortalesa d'un corrent amb sòlides bases,que ha estat a les dures i madures, i la (lenta) reflexió interna propiciada per uns líders pacients i que, per fidelitat als processos de maduració col·lectius, hanafrontat amb dignitat ostracisme fins a poder prendre les regnes ". Per això Zallo ha conclòs que "no està tot fet" i que únicament "s'ha iniciat un camí que ha de recórrer Sortu sola, sense que ningú".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat