Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 17 de de novembre del 2008 | 16:52
Recull de premsa · Política

Francesc-Marc Àlvaro: Què farem quan ens trepitgin?

Barcelona ·

Això és el que es pregunta el periodista Francesc-Marc Àlvaro en un article a La Vanguardia, en el qual afirma que "si el Govern central no assegura un finançament autonòmic just i suficient i si el TC es carrega l'Estatut, el col·lapse econòmic i el bloqueig polític es convertirà en una bomba d'efectes impredictibles". Segons Àlvaro, ningú sap què farem quan ens trepitgin: "no hi ha cap pla ni en el Govern Montilla, ni a CiU, ni a la societat civil ni a les ments més preclars".

El periodista considera que "no estem preparats per fer front al que -i espero equivocar-me- serà el moment més greu per a Catalunya des de la recuperació de la democràcia i després de l'intent colpista del 23-F de 1981". Llavors, diu el periodista, "el poder central haurà trencat el model de convivència territorial que, sobretot per impuls dels catalans, es va implantar i generalitzar a Espanya a partir de 1977".

 

Segons Àlvaro, "el cafè per a tothom donarà pas al tancament: aconseguir que Espanya sigui, finalment, quelcom semblant a aquella França homogènia i jacobina que no va poder ser. La meta és posar punt i final a l'anomalia de l'anomenat problema català".

 

Àlvaro considera que "el catalanisme o nacionalisme català passa per una crisi d'idees o d'estratègia, la qual cosa encara no ha tingut la seva traducció en el terreny electoral", però considera que és ara quan s'ha d'abordar aquesta "debilitat". s per tot plegat que creu que "ha arribat l'hora de redefinir els objectius del catalanisme, eixamplant complicitats, creant il·lusió, trencant motlles i assumint el risc de respectar-nos a nosaltres mateixos alhora que ens fem respectar".

 

Pel que fa al finançament autonòmic, considera que "ara, la crisi econòmica s'ha  convertit en el gran argument de Solbes per justificar la vulneració dels principis generals inscrits a l'Estatut, que el PSOE i el Govern van acceptar solemnement" i que l'actual crisi "posa en evidència la greu manca de recursos de la Generalitat per fer front a les creixents demandes en àrees tan sensibles com sanitat, educació o seguretat". I pel que fa a l'esperada sentència del TC sobre l'Estatut, creu que "si l'Estatut queda disminuït o desfigurat (en capítols substancials com el finançament o la llengua), hi haurà un xoc frontal de legitimitats sense precedents en la nostra democràcia".

 

Per això es pregunta el següent: "de què va servir el referèndum de l'Estatut?". Segons Àlvaro, "la crisi estarà servida", ja que "no només ens hauran deixat sense l'eina bàsica de l'autogovern", sinó que "també es llançarà un missatge molt inquietant: el que expressen els ciutadans a les urnes pot ser esborrat de cop". Aquesta, diu el periodista, "no és la millor manera de celebrar el trentè aniversari de la Constitució" espanyola.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat