Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 1 de de juliol del 2016 | 00:00
Recull de premsa · Política

Álvaro: "Es pot fer cap reforma seriosa a Espanya sense netejar abans una infecció tan pro­funda?"

En un article a la Vanguardia Francesc-Marc Ávaro ens diu respecte la sorpresa que va causar a alguns els resultats del 26-J "Sóc del parer que més aviat hem estat presoners d'impressions i prejudicis alimentats per les enquestes, les xarxes socials i determinades inèrcies".

Per a Álvaro "El PP guanya perquè l'encerta en el missatge i en l'estil de la seva campanya. Una idea clara i sense variacions: "Nosaltres garantim l'ordre, frenem els experiments i aturem podemites i separatistes". I guanya, esclar, perquè reagrupa el vot de dretes, que aquesta vegada té molts dubtes sobre Rivera, víctima de la seva inconsistència, de la bombolla mediàtica que l'afalaga i dels seus missatges ondulants (centrisme els dilluns, espanyolisme els dimecres, catalanisme light els divendres). I, finalment, guanya perquè l'esquerra apareix dividida i enfrontada. Dit això, el tancredisme de duralex de Rajoy en un camp de carxofes –que tantes bromes ha provocat– ha resultat més eficaç que els plantejaments dels savis de guàrdia".

Pel que fa als resultats de Podem pensa l'escriptor que "Podem perd perquè, com li passa a C's, acaba confonent la seva bombolla mediàtica amb la realitat i, sobretot, perquè vol ser-ho tot a la vegada: front d'esquerres, nova socialdemocràcia, peronisme a l'europea, eurocomunistes, nebots d'Anguita, fills de Zapatero, etcètera. I, quan parla de la pàtria, també vol ser-ho tot: els que defensen "Gibraltar espanyol" (com la dreta més rància) i els que prometen referèndums per a Catalunya, Euskadi, Galícia i qui en vulgui. Alguna cosa grinyola".

També creu que el Brexit no ha influït gaire en el resultat de les eleccions com alguns analistes sostenen "per dos motius: el votant mitjà espanyol passa olímpicament de la política internacional i, a més, no hi ha hagut temps material perquè el neguit provocat per l'adéu britànic a la UE hagi calat en la majoria de l'electorat. En espera de les enquestes postelectorals, em costa d'imaginar que els votants que abandonen Iglesias i els que retornen a Rajoy ho hagin fet moguts per una por ambiental a un projecte europeu més feble o més inestable. Si la por ha jugat un paper en aquesta cita electoral, hem de pensar més en la por al suposat radicalisme de Podem i la por a propostes com el referèndum català, presentat com un tabú per la majoria de mitjans amb influència sobre l'opinió pública".

Així per a ell Catalunya i el Procés és més significatiu  que no pas la sortida d'Anglaterra de la UE i ens diu al respecte "No mirem tant el Regne Unit i mirem més a Catalunya. El 20-D havia semblat que l'aposta de Podem pel referèndum català ajudava a mostrar una nova mentalitat en la societat espanyola, més comprensiva amb la plurinacionalitat; al cap de mig any, la baixada espectacular de les paperetes d'Iglesias en el conjunt de l'Estat podria tenir relació també amb aquesta qüestió, sobretot si tenim en compte que en aquesta campanya s'ha parlat molt més del plet català que en l'anterior. Les famoses línies vermelles han estat posades, finalment, per un votant que potser no vol que el dret a decidir bloquegi la constitució del govern d'Espanya"

I acaba fent-se un seguit de preguntes "

Més enllà i més ençà d'aquestes consideracions, hi ha l'assumpte més greu d'aquests ­comicis: Com pot ser que la corrupció del Partit Popular i el compor­tament del ministre Jorge Fernández Díaz i de Daniel de Alfonso no hagin passat factura a Mariano Rajoy? La democràcia espanyola pot continuar com si res? L'elector popular dóna per bones aquestes actuacions o les ignora per sistema? Es pot fer cap reforma seriosa a Espanya sense netejar abans una infecció tan pro­funda?".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat