En un article al Punt Avui l'historiador de l'economia, Francesc Cabana, ens parla d'un article al diari Expansión del passat 7 de novembre en el que aquest diari demanava a una seixantena d'alts executius de l'empresa espanyola, que facin les seves peticions al nou govern de l'Estat i al repecte ens diu "Cap d'ells és un geni i
hi diu la seva per sortir fotografiat al diari al costat de les grans patums de l'Estat". Cabana fa un repàs de les seves peticions i s'estranya que gairebé cap d'elles fa referència "al problema català" i en relació a aquest fet ens diu "Hi ha tres empresaris catalans més, dos que parlen en nom de patronals i un de l'empresa privada, que fan referència explícita al problema català. Cap altre empresari enquestat considera que el nou govern s'hagi de preocupar del "Nordeste de España", com deia el franquisme o alguns "homes del temps" a la televisió, amb visió geogràfica i no política del territori. Xavier Pujol, de Ficosa –components per a l'automòbil– demana una solució al problema català. Josep González, de la Pimec –patronal de la petita i mitjana empresa– diu el mateix i parla de tensions territorials que s'haurien de resoldre. Joaquim Gay de Montellà, president del Foment del Treball, manifesta clar i català que s'ha de trobar una solució a la qüestió catalana".
I conclou Cabana "El problema català el tenen davant dels nassos, però la majoria dels grans empresaris d'aquest país deuen considerar que ja es dissoldrà com altres vegades, amb paciència i alguna bastonada per recordar qui mana: reducció de la inversió pública, el corredor mediterrani a mig fer, rodalies abandonades per la Renfe, ofec financer a la Generalitat perquè el funcionari que havia de fer el pagament ha anat a esmorzar i els farmacèutics ja s'esperaran una setmana més. És evident que el govern del PP és una escola d'independentisme. No s'adonen els grans empresaris que Xavier Pujol, Josep González i Gay de Montellà tenen més raó que un sant?"