Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 29 de de maig del 2012 | 18:16
Recull de premsa · Política

Cardús: "Tenim un problema: cal una nova intel·ligència emocional per a l'independentisme"

"L'independentisme ha de demostrar que el nou estat permetrà superar els malestars actuals i esdevindrà un espai de més confortabilitat".

El sociòleg i membre de l'IEC Salvador Cardús ha indicat que, a l'independentisme de Catalunya, s'ha accelerat "l'abandonament progressiu i decidit del seu tradicional antiespanyolisme".

A un article, Cardús ha celebrat que "cada vegada la voluntat d'independència política s'expressa més com una esperança en positiu per decidir el propi destí que com un ajustament de comptes amb la tricentenària condició colonial". A l'article Empatia emocional Cardús ha matisat, però, que aquesta "superació del ressentiment" encara "no és suficient per avançar en positiu".
Un referèndum no s'hauria de convertir en una mena de si estimes més el pare o la mare. Caldria garantir la doble nacionalitat"
"S'han de superar les sentimentalitats negatives, sí ─ha continuat─ però a més cal bastir una nova emocionalitat política capaç de crear els vincles de pertinença necessaris per a l'enorme desafiament que suposa emprendre el camí de l'emancipació. [...] Es dóna una bona acomodació social, una raonable dissolució de la condició d'immigrant, però es mantenen els dèficits en l'adhesió nacional".

Cardús ha sentenciat que un estat propi "no garanteix" la incorporació social i lingüística "automàticament", amb la qual cosa es produeix  "un cas clar de cercle viciós: ens cal un estat per afavorir la pertinença política, però necessitem millorar el sentiment de pertinença nacional per aconseguir el suport democràtic que cal per tenir estat". "Tenim un problema, doncs ─ha conclòs─, i aquest problema té nom: cal una nova intel·ligència emocional per a l'independentisme".
L'independentisme ha de demostrar que el nou estat permetrà superar els malestars actuals i esdevindrà un espai de més confortabilitat"
L'autor de l'article ha argumentat la seva conclusió: "Aquesta nova intel·ligència emocional, entre altres coses, hauria de combatre les pors que poden tenir molts catalans davant el dilema d'haver de triar entre dues identificacions nacionals. Vull dir que un referèndum per la independència de Catalunya no s'hauria de convertir en una mena de si estimes més el pare o la mare".

Salvador Cardús ha indicat que "caldria, doncs, garantir la doble nacionalitat als nascuts fora del territori i, com és habitual en altres països, oferir-la als seus fills fins a la majoria d'edat": "L'independentisme ha de demostrar de manera creïble que el nou estat permetrà superar els malestars actuals i esdevindrà un espai de més confortabilitat emocional per a tothom".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat